Tova Sophia föddes som man – nu tävlar hon i Sveriges modigaste

Tova Sophia föddes som Per. Men hon har förnekat det namnet mer än halva sitt liv.


Tova Sophia är en av deltagarna i programmet Sveriges modigaste som sänds på TV3, där får deltagarna väldigt extrema utmaningar som de flesta inte skulle klara av.

Men för Tova Sophia är dessa utmaningar ingenting, hon berättar för QX att komma ut med att hon var en kvinna är det modigaste hon gjort.

Tova Sophia föddes i Sydkorea och var två och en halv månad när hon kom till Sverige. Då fick hon namnet Per. Men Tova Sophia har inte identifierat sig med Per på mycket länge.

– Jag ser mig inte som en Per…jag har förnekat namnet halva mitt liv. Idag vill jag inte förneka längre. Det var fel för mig, men det kommer ändå alltid vara en del av mig, säger hon till QX.

När hon insåg att hon ville lämna Per bakom sig bröt hon kontakten med många av sina vänner från hemstaden och när hon flyttade till Stockholm ljög hon om var hon kom ifrån för att ingen skulle kunna spåra hennes ursprung.

När hon var 18 år var könskorrigeringen helt klar.

Tova Sophia har knappt berättat hela sanningen för någon om sig själv. Hon har haft samboförhållanden med killar som inte vetat och då har hon fejkat mens, att hon tog p-piller och till och med fejkat en graviditet och en abort för att känna sig som en vanlig tjej.

Nu undrar hon hur killar som "hängt efter" henne ska reagera när de vet sanningen.

– Men fan, jag är ju samma tjej som jag varit hela tiden. Det ska inte göra någon skillnad, säger hon till QX.

I klippet ovan kan du se Tova Sophias presentation i Sveriges modigaste, programmet sänds måndagar 21:00 på TV3 och Viafree.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

1 timme sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

2 timmar sedan
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

3 timmar sedan
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

3 timmar sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.