1 av 3
- Foto: EEROBILD/All Over Press
2 av 3
- Foto: Nikolas Werngren
3 av 3
- Foto: Privat

Så kontaktas bloggerskor av män med sexinviter

Skamliga inviter och sexistiska påhopp tillhör vardagen för flera av landets unga bloggerskor. Under psedonym kontaktar män bloggerskorna med sexuella inviter och direkta kränkningar.


Hotet mot Blodinbella

"Ett sexuellt samlag är på sin plats mellan oss två utan kondom bara så du vet! Dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Gör du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna", skriver mannen i sitt brev.
 

Vad kan man göra åt problemen?

– Man kan avfärda, blocka, stänga av, och anmäla om det går för långt. Blir det obehagligt och man känner sig pressad så ska man söka sig till en vuxen för att få hjälp att hantera situationen och obehaget. Om man inte kan prata med sina föräldrar kanske det finns någon på ungdomsmottagningen, en granne eller skolsköterska som man kan prata med. Det är svårt att hantera en stark press själv, säger Katia Wagner.

Tusentals unga kvinnor lägger varje dag ut sina tankar och livsöden till allmän beskådan via bloggar. Vissa för enbart privat bruk, andra till fullo professionellt. Pengar, status och uppmärksamhet lockar många, men bloggandets baksidor diskuteras sällan eller aldrig. Flera av landets största bloggerskor utsätts dagligen för att äldre män kontaktar dem med skamliga inviter och sexistiska påhopp.

– Oftast är det någon som har sett min bild och skriver något stötande. Det äckligaste jag har fått var en man som skrev ”Jag vill dra dig i ditt blonda hår och att dina röda läppar ska suga min kuk”, säger Desirée ”Dessie” Nilsson, 17, som driver en av Sveriges största bloggar.

Under veckan har flera fall av bloggerskor som kontaktats med hot och sexuella inviter uppdagats, där bland annat storbloggerskorna Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och Tyra Sjöstedt har blivit utsatta. Dessa händelser är bara två i mängden av fall där sociala medier har spelat en central och avgörande roll.

Det kanske mest omtalade fallet i Sverige är nätsexhärvan med den så kallade ”Alexandramannen” i Malmö i början av 2000-talet. Mannen, som var i 30-årsåldern, tog via ungdomssajter på nätet kontakt med unga tjejer och upprättade vänskap med flera flickor under sitt falska namn Alexandra.

"Ju öppnare vi är, desto säkrare blir vi"

Journalisten Katia Wagner, som har kartlagt Alexandramannen och skrivit den kritikerrosade boken med samma namn, förklarar att de sociala medierna fungerar annorlunda i dag än för fem år sedan – då fallet med Alexandramannen var aktuellt.

– Då var öppna chattar mycket vanligare. Man dolde också sin riktiga identitet bakom nicknames och falska namn i större utsträckning än idag.

– Det är intressant att vi har fostrat våra barn och en hel generation till att ljuga på Internet, att inte säga vem man är och inte lägga upp bilder. Det har skapat problem. När alla döljer sin riktiga identitet och ljuger om vem man är, har inte ungdomarna några verktyg som gör dem misstänksamma. Man tänker lätt att eftersom jag själv hittar på vad jag heter och jag inte är farlig, så gäller det för andra också.

Männen som kontaktar bloggerskorna gör det oftast under pseudonym eller påhittade användarnamn.

– På bloggen är det nästan aldrig någon som skriver ut vem de är. Men jag är helt övertygad om att det är äldre män. Yngre killar skriver inte ”Hej, vad snygga bröst du har”, utan de vill snarare ha uppmärksamhet och skriver kanske "Åh, men hej vad kul att se dig". De äldre är bara perversa, förklarar Desirée ”Dessie” Nilsson.

"Det ser väldigt illa ut"

Elza Dunkels vid Umeå Universitet forskar kring unga och Internet, och kommer ofta i kontakt med fenomenet kring män som kontaktar unga bloggerskor med sexuella antydningar.

– I de mätningar som har gjorts hittills ser statistiken för hur vanligt detta fenomen är väldigt illa ut, men det beror på hur man mäter och vad man räknar som kontaktförsök. Som jag ser det så måste man skilja på kontaktförsök som utgör risk och andra kontaktförsök.

– Genom forskning har det visat sig att försöken är som spam i sin natur – alltså en enorm mängd förfrågningar och som ett slags bedrägeriförsök. De mätningar man hittills har gjort tar inte hänsyn till detta, utan där räknar man bara hur många gånger man har kontaktats.

Varför riktar man sig mot bloggerskor just?

– Om jag ska göra en kvalificerad gissning så tror jag att det handlar om en grupp som har blivit tydlig i media och som provocerar. Bland annat genom att de är unga kvinnor som syns mycket. Det i kombination med att många tar bloggandet för att vara en ytlig verksamhet gör att irritation skapas, förklarar Elza Dunkels.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

1 timme sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

1 timme sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

2 timmar sedan
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

2 timmar sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

3 timmar sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.