1 av 2
- Foto: Magnus Selander/Kanal 5
2 av 2
- Foto: Magnus Selander/Kanal 5

Kanal 5:s miljonär häktades för inblandning i Malexandermorden

Nyheter24 kan i dag berätta att Anders Sydborg, känd från Kanal 5:s "Svenska miljonärer", satt häktad i samband med Malexandermorden år 1999.


Får tiggarbrev

Efter sin medverkan i Svenska miljonärer kan Anders Sydborg vittna om en stor uppmärksamhet och en utbredd fanskara.

Jag får flera hundra mail varje dag, och folk har ringt mycket. Några har åsikter och tycker att det är pinsamt, medan andra skickar tiggarbrev och frågar om jag inte kan ge eller låna ut pengar.

Människor säger att jag är deras största idol, och frågar om jag inte kan komma till skolor och föreläsa, säger han till Nyheter24.
 

Malexandermorden

Malexandermorden var ett av 1999 års mest omskrivna brott i Sverige. Under jakten på bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv den 28 maj 1999 sköts polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Morden i Malexander begicks sedan de två polismännen följt efter trion, som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa.

(Källa: Wikipedia)

Nyheter24 kan i dag avslöja att Anders Sydborg - en av huvudkaraktärerna i Kanal 5:s storsatsning Svenska miljonärer - satt häktad för misstanke om inblandning i de brutala Malexandermorden år 1999.

Vid det skoningslösa dådet mördades två poliser och ett stort bankrån genomfördes. Bakgrunden till Anders Sydborgs (f.d. Svärdvik) 16 dagar långa häktning var hans diskutabla umgänge.

– Jag umgicks lite med Mats Nilsson, som senare var med i Lars Norén-pjäsen "Sju tre". Vi träffades och han såg upp till mig. Jag hjälpte honom att hyra ett hus och köpa en bil, men det var allt, berättar Anders för Nyheter24.

– Enligt polisen skulle Mats ha haft hand om rånarnas pengar. Han dömdes till 18 månader för häleri. Men jag har själv aldrig träffat mördaren, fortsätter han.

Jagades av SÄPO

I samma veva jagades Anders av SÄPO, och efterlystes under sin semester i Polen.

– När jag häktades sa polisen att "om du inte säger som vi vill så häktar vi dig". Jag vägrade ljuga och blev därför häktad. Efteråt fick jag ett brev där de bad om ursäkt.

Kontakten med kriminella upprättade Anders då han hamnade i personlig konkurs för cirka tio år sedan, efter vad han själv menar var en stor felaktighet och medveten terror från Skatteverkets sida.

"Hade inget val"

Med skulder på 10 miljoner kronor och vänner som vände honom ryggen upplevde Anders livet som fruktansvärt - tills han fann trygghet i sitt nyfunna nätverk.

– Jag kom i kontakt med människor som gillade mig, och jag levde upp. Det smugglades guld och handlades med skattebefriad diesel. Det var mycket droger och en massa, massa skit, förklarar han för Nyheter24.

– Men jag hade inget val - jag hade inte en spänn och mina föräldrar satt i skiten.

Idag har Anders förlåtit de som svikit honom och säger sig tacka Gud för livsvändningen.

– Jag fick en fruktansvärd revanschlusta, avslutar han till Nyheter24.
 

Anders Sydborg i Svenska miljonärer:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

1 timme sedan

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

2 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.