1 av 3
- Foto: All Over Press
2 av 3
- Foto: All Over Press.
3 av 3
- Foto: All Over Press.

Rättsexpert: "Svårt fälla Murray för Jacksons död"

Conrad Murray har av många fått skulden till Michael Jacksons död. Men enligt  svenska rättsexperter blir det svårt att få honom dömd.


Michael Jacksons rättegång

Under 2009 anställde Michael Jackson läkaren Conrad Murray. Syftet var att Murray skulle arbeta för Jackson inför de stundande London-konserterna.

Den 25 juni 2009 avlider Michael Jackson, 50 år gammal. Uppgifter framkom att Jackson dog av det kraftfulla sömnmedel som läkareMurray tillhandahöll. 

Den 27 september 2011 inleddes rättegången mot Murray, där han misstänks för dråp. Conrad Murray riskerar fyra år i fängelse om han döms.

Källa: SvD

Den 27 september 2011 inleddes rättegången mot läkaren Conrad Murray, som riskerar fyra års fängelse om han döms för vållande till annans död gällande världsartisten Michael Jacksons bortgång.

En amerikansk domstol med tolv jurymedlemmar ska nu avgöra Murrays öde.

Rättegången mot Jacksons läkare följs av en hel värld. Murray anklagas för att ha gett en dödlig dos av sömnmedel propofol till Michael Jackson. Försvaret taktik för att fria Murray kommer med stor sannolikhet vara att hävda att stjärnan själv tog extra doser efter det att Murray hade lämnat rummet.

Ärendet liknar svenskt fall

Nu ger svenska rättsexperten Sven Erik Alhem sin syn på fallet. Han tycker Jackson-ärendet är snarlikt ett svenskt fall - där en överläkare stått åtalad för dråp på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Detta efter att ha misstänkts gett ett litet barn en dödlig dos läkemedel.

- Utgången i båda fallen är synnerligen intressant. Domskälen i det svenska fallet blir liksom i Jackson-fallet väldigt intressant att analysera. Vad är det respektive domstol finner vara utrett och bevisat? Finns det någon avgörande omständighet som ansetts avgörande för utgången? säger Alhem till Nyheter24.

Hur tror du utgången kommer bli i Jackson-rättegången?

- Helt avgörande blir om det verkligen kan styrkas att läkaren är den som har utfört eller låtit utföra  injektionen - precis som i det svenska fallet. Med ledning av hur jag kan se det professionellt "utifrån" så tror jag att det blir svårt.

- Om inte alla andra möjliga handlingsalternativ kan uteslutas och det "bortom rimligt tvivel" ("beyond reasonable doubts") kan fastslås att det är läkarens agerande som föranlett döden, ska åtalet ogillas.

I detta fall frias alltså läkaren för dråp, och Michael Jacksons dödsfall är fortsatt ett mysterium.

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!