"Skelett hör hemma i garderoben"

Publicerad 2011-12-07 12:09
 • BILD 1 av 3
  Foto: Sarah & Paulina/Kanal 5.

  Andreas Wijk och Kenza har tillsammans varit programledare för Modelljakten, som utsåg Julia till vinnare i Sverige.

 • BILD 2 av 3
  Foto: FAKSIMIL Daily Mail

  Julia har även fått ta emot mycket kritik i kommentarsfält där man menar att hon inte är naturligt smal.

 • BILD 3 av 3
  Foto: FAKSIMIL Daily Mail

  Det är framförallt denna bild som många har reagerat på.

Svenska Julia Schneider blev på tisdagen vinnare i en av världens största modelltävlingar i Kina, efter att hon blev svensk segrare i storbloggerskan Kenzas "Modelljakten". Nu kritiseras valet av 15-åringen, som anses vara alldeles för smal.

På tisdagen gick finalen av Elite Model Look av stapeln i Shainhai, Kina. Det blev svenska Julia Schneider, 15, som tog hem det presigefyllda priset med ett modellkontrakt hos Elite, värt en summa på närmare en miljon kronor.

Men nu uppger Daily Mail att man världen över rasar mot Gävle-tjejens seger. Anledningen är 15-åringens vikt, som väckt frågor om skönhetsindustrins ideal.

Bland annat har Gazettes Marcos Townsend ifrågsatt den internationella juryns val.

– Sveriges Julia Schneider ser mer ut som en "modell av anorexi" än något snyggt som modeindustrin bör sätta på en piedestal och för någon att ta efter. Det är inget nytt, men det är en trend man kunde ha hoppats att modehus och modellagenturer skulle ha börjat glida iväg från, skriver han i en av tidningens bloggar.

Han skriver även att skelett hör hemma i garderoben - inte på catwalken.

Succéprogram

Under hösten och vintern har tittare kunnat följa Modelljakten via webben på Kanal 5, där över 10 000 unga tjejer tävlat om att få representera Sverige i den stora internationella tävlingen. Bland annat satt bloggaren Kenza Zouiten, som även hon är signad av Elite, som modell i juryn.

Programmet har varit en succé - två dygn efter premiären hade 900 000 tittare sett "Modelljakten".


KOMMENTARER

Fler nöjesnyheter