1 av 4
- Foto: All Over Press
2 av 4
- Foto: All Over Press
3 av 4
- Foto: All Over Press
4 av 4
- Foto: All Over Press

Modell och modevecka – till vilket pris?

Nyheter24:s Quetzala Blanco tar en djupdykning i de rådande skönhetsidealen.


"Den löjliga vikthetsen – du har inte en chans – ta den"

Läs Nyheter24:s Quetzala Blancos blogg om skönhetsidealen och ätstörningar.

Tidigare i helgen skrev Nyheter24 om kändisarnas sjukaste dieter.
Vi har länge - ända sedan vi drog igång Nyheter24 - skrivit om hur Hollywoodstarlets svälter sig själva med hjälp av receptbelagna tabletter, adhd-mediciner, laxeringsmedel, droger och kanske en liten räka på en trestjärnig krog bland palmerna.
Vissa av stjärnorna skyller på stress, depression, hård konkurrens eller bara viljan att passa size zero.

"Tjocka säljer inte lösnummer"

Undertecknad har gjort hatade och omdiskuterade listor om kändistjejers jeansstorlekar, beachdieter och jag har kallats pro-ana för att jag vägrar hymla med att tjocka personer inte säljer lösnummer.
Jag har skrivit mycket om ätstörningar och problematiken kring det.
I Sverige har vi inte bara sibirisk kyla. Här är Katrin Zytomierskas bok om LCHF-kosten en storsäljare. Alla vill bli smala. Alla vill tappa kilon. Det är ingen hemlighet. Vissa vill ta genvägar, andra kämpar och svettas på gym och går den hälsosamma vägen.
Kissie slevar i sig barnmat och den ena bloggaren efter den andra stoltserar gärna med sina "nya kroppar" och vi klickar oss fram på bild efter bild på undernärda tjejer. Beachbilder, Victorias Secret-visningar, poolfester på yachter – you name it.

"Skelett hör hemma i garderoben"

I november 2011 gick finalen av modelltävlingen Elite Model Look av stapeln i Kina. Vinnaren blev den blott 15-åriga Julia Scheider från Gävle. Julia Schneiders vikt höjde många ögonbryn.
– Sveriges Julia Schneider ser mer ut som en "modell av anorexi" än något snyggt som modeindustrin bör sätta på en piedestal och för någon att ta efter. Det är inget nytt, men det är en trend man kunde ha hoppats att modehus och modellagenturer skulle ha börjat glida iväg från, skriver tidningen Gazettes Marcos Townsend i en av tidningens bloggar.
Han skriver även att skelett hör hemma i garderoben - inte på catwalken.

"Man kan inte väga 82 kilo och vara 1,53"

Vintern 2011 kunde vi följa ModelljaktenKanal 5. Över 10 000 unga tjejer tävlade om att få representera Sverige i den stora internationella tävlingen. Bland annat satt bloggaren Kenza Zouiten, som även hon är signad av Elite, som modell i juryn.
Programmet blev en veritabel succé - två dygn efter premiären hade 900 000 tittare sett Modelljakten.

I kväll är det premiär för svenska Top Model i TV3. Programledare är den tidgare modellen Izabella Scorupco och vid sin sida har hon superstylisten Jonas Hallberg. Och Jonas Hallberg hymlar inte. Modellyrket är inte för alla.

– Man kan inte väga 82 kilo och vara 1,53. I’m sorry liksom, det här är en modelltävling, sade Jonas Hallberg till Aftonbladet tidigare i år.
I samma kanal, tv3, visas även det omdebatterade skandalprogrammet Mammor & minimodeller där mammor ska drilla sina döttrar att bli perfekta modeller. Vissa av barnen i programmet är så unga som 7 år.

"Barn är billiga"

Jag skiter fullständigt i mode men i Stockholm drar alldeles snart modeveckan igång. När jag var yngre och tyckte sådant spelade roll så gick jag på några såna där, eh, tillställningar.Det går i stort sett ut på att ett gäng ängsliga moderedaktörer från front row twittrar ut bilder på benrangel i pastellfärgade kläder eller något högst oklart som liknar, skulle kuna vara tyg.
Alla dricker Champagne och kollar på varandras fula rymdskor som tydligen är inne och konstiga ursäkter till kläder och ryggdunkar och har kul och på catwalken trixar småbarn runt i vuxenkläder.
För jag tror inte det handlar särskilt mycket om att de här modellerna har anorexi och står och kräks backstage.
Jag tror inte heller att de går på den klassiska cocaine, champagne, cigarette-dieten.
Jag tror inte att de äter bomull som de sköljer ned med Jack Daniels eller äter binnikemask (gammalt modellknep).
Jag tror att det handlar om att modellerna idag är så pass unga att det ännu inte är utvecklade.
Det är barn. Och barn är billiga. Rena rama slavauktionen, lite i klass med när min absoluta favorit Bruno är på modeveckan i Milano, minns ni?

"En undernärd unge är i stort sett gratis"
För ett par månader sedan pratade jag med en av Sveriges absolut främsta stylister om problemet med de allt magrare modeller. Han förklarade kort, och kanske kallt, men brutalt ärligt, hur han såg på det hela.

– Det är en kostnadsfråga. Alla vill spara pengar. Från nya och små märken till miljonföretag. En erkänd, vuxen modell kostar pengar. En kalvig undernärd unge som inte ens kan föra sig på catwalken är i stort sett gratis.

Visst handlar det om det där tjatiga med skönhetsideal som ibland är sjuka.
Vi har modeller över hela världen som dör i anorexi, unga tjejer som drömmer om det omöjliga, vi har sett Allegra Versace andas med syrgasmask för att ens gå.
Men det handlar också om snålhet och pengar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

2 timmar sedan
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

2 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.