Zara Larsson har hyllats för sitt sommarprat.
1 av 6
Zara Larsson har hyllats för sitt sommarprat. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men en del av sommarpratet var taget från Louise Winblads blogg.
2 av 6
Men en del av sommarpratet var taget från Louise Winblads blogg. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
I sommarpratet anges inte bloggen som källa.
3 av 6
I sommarpratet anges inte bloggen som källa. - Foto: Henrik Montgomery
Vilket var en redigeringsmiss från SR.
4 av 6
Vilket var en redigeringsmiss från SR. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Zara Larsson fick kontakta bloggaren och be om ursäkt.
5 av 6
Zara Larsson fick kontakta bloggaren och be om ursäkt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Slutet gott.
6 av 6
Slutet gott. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Zara Larsson anklagas för plagiat efter SR:s miss

Bloggaren Louise Winblad kände igen en del av sommarpratet.


Zara Larssons sommarprat i P1 sändes den 25 juli och många har säkert hört Zara berätta om sitt liv, kändisskap och feminism.

Men nu visar det sig att en del, just när hon pratar om feminism, var tagen från ett blogginlägg där bloggaren inte citeras.

Louise Winblad driver bloggen "hej hej vardag". I inlägget "När jag sommarpratade med Zara Larsson" skriver hon att hon kände igen ett stycke i Zara Larssons sommarprat som sina egna ord.

– För visst anger man väl källor om man citerar någon ord för ord annars? Kanske borde hon i alla fall nämnt att det inte är hennes egna ord, även om hon inte kände till källan, skriver Winblad på bloggen.

Stycket som ordagrannt finns med både i Louise Winblads blogginlägg "Att vara rädd för män" och Zara Larssons sommarprat är detta:

"Om jag möter dig, du man som inte är en våldtäktsman, som inte tänker kränka mig eller döda mig eller på annat sätt ta tillfället i akt för att du möter en ensam tjej, så är jag ledsen att du blir offer för min rädsla, att jag dömer dig där och då. Att jag har telefonen redo att ringa hem och nyckelknippan i knuten näve. Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara man och ute och gå på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa."


Bildkälla: TT

Nu säger Henrik Johnsson som är producent för Sommar i P1 att det är hans fel att källan till citatet inte angavs. Zara berättade att hon skulle citera ett blogginlägg.

– Jag missade att få in det i redigeringen sedan. Det här är fel som begåtts av mig och inte Zara, säger Johnsson till Expressen.

Nu verkar Zara Larsson ha fått rätta till redigeringsmissen genom att mejla bloggaren Louise Winblad.

– Zara har nu mejlat bloggaren och förklarat och bett om ursäkt, så det är ingen som är arg på någon längre, säger Henrik Johnsson till Svenska Dagbladet.

Winblad har fått klarhet i missförståndet och är inte arg på stjärnan.

–Zara Larsson hade sagt att hon skulle citera men inte visste källan, dock klipptes det bort. Jag är glad att man nu vet att det är mina ord och vill återigen säga att jag inte är arg utan förutsatte att det var en miss. Och nu är det korrigerat! Allt gott! Se nu till att lyssna på Zara Larssons sommarprat om du inte gjort det, det är värt en lyssning eller två. Tänk om jag varit så klok när jag var 17 år…, skriver hon på sin blogg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

1 timme sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

2 timmar sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

3 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.