Quetzala: Unga tjejer är inga puckade duvungar

Nyheter24:s Quetzala Blanco om att objektifiera kändisar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Jag hoppas att min syrra aldrig läser den artikeln".
Så skrev någon på Twitter till mig idag (!) angående en artikel som handlar om hur mycket de hetaste kändisbrudarna väger – en artikel som jag skrev och publicerade här på Nyheter24 för nästan ett och ett halvt år sedan. 

Det var den finaste komplimang jag någonsin fått tror jag.

Jag vet, det kändes nästan som att ha åkt tidsmaskin tillbaka till gud vet vad, nån gång på 60-talet när The Beatles skulle landa och någon rostig person skanderade ut "Lås in era döttrar för nu har långhåriga The Beatles landat".

Först och främst: Jag är ingen eldsjäl. Jag vill inte förändra världen med det jag skriver – det spelar ingen roll om det är min blogg eller mina artiklar om kändisskvaller från Hollywood. 
Den krassa sanningen är att jag gillar underhållning. Jag älskar kommersiell, bilddriven journalistik.

Jag struntar fullständigt i om den jag skriver om är Karl Lagerfeldts kattunge Choupette, skönhetsdrottningen Honey Boo Boo, 7 år, de rikaste bratsen på Instagram, Matthew McCounagheys skräcksmala kropp, Christina Aguileras smalvägran, hur mycket Megan Fox väger, hur Victorias Secrets-modellerna tränar eller hur Alexander Skarsgård vikthånas i amerikansk press för att han gått ner i vikt. 

Jag skiter totalt i om det är killar eller tjejer, unga eller gamla, kattungar eller sköldpaddor. 

Jag skriver om kändisar, för att jag älskar att göra det – och ja, jag objektifierar dom alla. 
De är superstjärnor som drar in miljoner på att vara just sig själva. 
De säljer skivor på sina röster, de säljer ut arenor på sina jätteshower, de ska dansa och de ska ställa till med skandaler, de ska ha åsikter och fan och hans moster. 
Att tro att stjärnorna och deras stab inte själva objektifierar sig själva är ju bara naivt.
Yta spelar roll. 
Köper jag en skiva med Libertines eller Lady Gaga eller vad det nu är så förväntar jag mig att den ska låta okej, och går jag och ser en konsert så betalar jag för att artisten ska vara i absolut toppform. 

Inte stå pårökt och sur och inte ens komma i sina scenkläder. 

De tjänar miljoner på att vara i toppform eller på att läcka ut något sextejp.

För några år sedan skrev undertecknad spaltmeter om Jessica Simpson när hon var aktuell i filmen "Dukes of Hazzard", vi skrev om hennes träning, vi manglade ut bilder där hon tvättade bilar i stringbikini och gud vet vad. 
Några år senare är fortfarande Jessica Simpson aktuell. 
Hon har fött en unge, gått upp kanske 30 kilo och kämpar på med sin vikt, och amerikanska tidningar rapporterar om hur hennes bröst är för stora för att löpträna. 

Självklart skriver jag om det. Kanske till och med på ett ganska hänsynslöst sätt.
Att prata om vikt eller träning är den sista tabun, och jag vägrar att köpa det. 
Jag vägrar att göra det med silkeshandskar, trippandes på tå, för jag tror inte att de "stackars unga tjejerna" måste skyddas från den onda, elaka, ytliga världen. 

Och där är vi något jävligt äckligt på spåren. 

Ja, äckligare än min objektefiering av sexiga kändisbrudars vikt. 
(Jag förstår att vissa av er lackar, men jag är nihilist så ni can't touch this)

Jag tycker att det är otäckt att det finns människor som fortfarande verkar anse att unga tjejer är försvarslösa idioter som inte kan försvara sig.
Jag tycker att det är osoft att unga tjejer anses vara försvarslösa puckade duvungar som ska skyddas från allt från Sofi Fahrmans träningsbok till artiklar om kändistjejers vikt.
Att unga tjejer på grund av sitt kön automatiskt skulle vara offer som inte vet sitt eget bästa är en förlegad tanke som retar gallfeber på mig.
Att utgå från att unga tjejer tar skada av artiklar om kändisars vikt är ett läsarförakt och ett människoförakt som jag tycker är vidrigt. 

Det är att pissa på läsarna och förlöjliga unga killar eller tjejer. 

Det vägrar jag att göra. 

Jag måste våga tro och hoppas att vi alla är starkare och tuffare än så. 

***
Vad gäller den specifika artikeln om hur mycket de hetaste kändisbrudarna väger – jag tycker att den är kanon.
Men även solen har sina fläckar, och hade jag gjort om den idag hade jag även plockat med några kurvigare stjärnor också. Lady Gaga går i bräschen med sin kampanj "A Body Revolution". Good for her! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

1 timme sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

2 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

3 timmar sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

3 timmar sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.