Quetzala Blanco.
Quetzala Blanco. - Foto: Mikael Dahl

"Går man på krogen får man krogen tåla"

Nyheter24:s Quetzala Blanco om förslaget om rökförbud på uteserveringar, perronger och lekplatser.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag började röka förra året, ungefär lagom till att jag fyllde 30 år. Japp, ungefär samtidigt som de flesta brukar sluta röka, börja äta raw food och bli fitnessgalningar.

Det är skitdumt att röka. Det är farligt, man kan dö, man blir rynkig, om har spermier (lyllos) blir de värdelösa står de på ciggpaketen, lungorna blir sunkiga och gud vet vad. Trots allt detta, och trots att jag är mer än medveten om farorna så älskar jag att ta en cigg efter middagen, när jag ska ringa ett jobbigt samtal eller när man har haft sex. Eller bara för att jag vill och kan, för jag är vuxen och det fina med att vara vuxen är att du kan äta godis och dricka Red Bull till frukost när du vill. Eller ta en cigg. Någon gång kanske jag slutar, vem vet.

Så läste jag i DN tidigare i veckan att Folkhälsomyndigheten föreslår rökförbud vid butiks- och sjukhusentréer, kollektivtrafikhållplatser, lekplatser, idrottsanläggningar – och håll i er nu – uteserveringar.

Allt det där andra kan jag köpa. Det är väl självklart att man inte röker på en lekplats och så vidare. Men rökförbud på uteserveringar? Har dom tappat det helt? Går man ut på krogen får man krogen tåla, liksom?

Det finns massa en saker jag vill förbjuda på uteserveringar. Jag gillar inte dryga människor, jag gillar inte folk som fiser, jag gillar inte att gå ut med vetskapen att man kan stöta på massa rasistiska SD-människor på Stureplan, jag gillar inte sexistiska killgäng, gillar inte tjejer som raggar på min kille, gillar inte heller baggy läderbyxor eller folk som kräks på krogen.

Men det är liksom the name of the game, vare sig man gillar det eller inte. Folk som inte vill bli utsatta för passiv rökning på uteserveringar kan ju sitta hemma och muppa med sin raw food istället? Vad har de på krogen att göra överhuvudtaget? Och är man allergisk och någon idiot bredvid en blossar på som en galning så kan man i trevlig ton be personen att inte leka rökmaskin. Svårare än så behöver det inte vara.

Så vad är härnäst?

Förbjuda alkohol på uteserveringar för att folk som blir packade kan begå våldsbrott? Förbjuda bilar för att de är mördarmaskiner? Införa iPhone-förbud för att "elallergiker" får spader? Stänga ner Systembolaget eftersom alkohol är något av det mest skadliga egentligen?

Förbjuda folk att äta äggmackor på tunnelbanan i rusningstrafik? Eller faktiskt – varför inte förbjuda äckliga parfymer typ Donna Karan-äpplet för att jag blir spyfärdig av den?

Det vore nåt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du för ett rökförbud?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

1 timme sedan

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

2 timmar sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

2 timmar sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

2 timmar sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

idag 06:00
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.