Dead by April gick tillsammans med Loreen vidare till Melodifestivalens final i Globen från årets första delfinal i Växjö. Men nu kan de alltså tvingas lämna tävlingen.
1 av 3
Dead by April gick tillsammans med Loreen vidare till Melodifestivalens final i Globen från årets första delfinal i Växjö. Men nu kan de alltså tvingas lämna tävlingen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Det är på Spotify som låten "Mysterty" har varit tillgänglig publikt.
2 av 3
Det är på Spotify som låten "Mysterty" har varit tillgänglig publikt.
3 av 3
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Dead by April riskerar att diskas i Melodifestivalen

Nyheter24 kan nu berätta att den i Melodifestivalen finalklara gruppen Dead by April har hamnat i rejält trubbel, då deras låt offentliggjorts - trots de strikta reglerna. Nu kan bandet tvingas lämna tävlingen och missa finalen.


Om bandet

Dead by April är ett svenskt metal/pop-band från Göteborg som bildades i februari 2007.

I bandet ingår Jimmie Strimmell (sång), Zandro Santiago (sång), Marcus Wesslén (bas), Alex Svenningson (trummor) och Pontus Hjelm (gitarr).

Deras första singeln, Losing You, var med i trailern för teveprogrammet Robinson 2009.

Nu är de aktuella med sin nya platta Incomparable och sin medverkan i Melodifestivalen 2012 med bidraget "Mystery".

Reglerna för Melodifestivalen är tydliga. Inga bidrag får publiceras offentligt innan finalbidragen från deltävlingen i Malmö är utsedda.

Trots detta kan nu Nyheter24 berätta att finalklara Dead by Aprils bidrag "Mystery" varit tillgängligt på musiktjänsten Spotify under tisdagen, och gruppen riskerar nu att bli diskvalificerade från tävlingen.

– Det är inte okej att lägga ut låtarna, och det är något som vi har upptäckt för en stund sedan. Skivbolaget (Universal Music, red.anm.) jobbar på att ta bort den, och de har förklarat att uppladdningen på Spotify har skett mot deras vilja, förklarar Melodifestivalens exekutiva projektledare, Thomas Hall, för Nyheter24.

Om bandet och deras skivbolag inte kan ge en bra orsak till att låten läckt ut, så riskerar Dead by April att missa finalen i Globen i mars.

– Jag vill ha en bättre förklaring, men jag förväntar mig att få det. Jag är rätt säker på att de hellre vill vara med i finalen än att lägga upp låten med vilje, fortsätter Thomas Hall.

Och i annat fall så blir de diskvalificerade?

– Ja, det stämmer. Då kan de inte vara med i finalen.

Skickat ut påminnelse

Trots att inga tävlanden tidigare har diskvalifierats på grund av läckta låtar, så är det ett missöde som skett flertalet gånger i tävlingens historia.

– Det är rätt vanligt att detta sker, så nu har vi gått ut med påminnelse till alla skivbolag om att de måste vara noggranna på alla digitala plattformar med när något får publiceras. Och vad som får gå ut publikt, avslutar Thomas Hall.

"Oavsiktligt och felaktigt"

Från Spotifys sida medger man under tisdagskvällen att problemet är tekniskt betingat.

– Det har aldrig varit Universal eller Spotifys avsikt att släppa låten idag. Releasedatum har varit satt till 26/2 men på grund av ett tekniskt fel har låten oavsiktligt och felaktigt gjorts tillgänglig idag. Just nu utreder vi vad som gått fel men det går inte längre att spela upp låten, förklarar Malin Cumzelius på Spotify för Nyheter24.

Nyheter24 har utan framgång sökt Dead by April och Universal Music.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nas kommer till Sverige

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

1 timme sedan
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

2 timmar sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

3 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

3 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

3 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.