- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

"Melodifestivalen portar heterosexuella bloggare"

NYHETER24 GRANSKAR. SVT ljög om sin policy kring bloggare på Melodifestivalen. Sanningen: De är välkomna - så länge de är homosexuella.


"Pekar finger åt homosexuella bloggare"

"Det känns som att SVT desperat försöker lägga ihop sitt pussel, där de så gärna önskar total kontroll över hela mediasverige. Där den statliga televisionen också är förstahandsvalet för alla - journalister som tittare. Pusslet där kommunikationsavdelningen kan domdera på sina höga hästar och peka finger åt redaktioner som tar in unga talanger. Och åt bloggare som inte är homosexuella."

Nyheter24:s Elias Giertz, som även han nekades tillträde till Melodifestivalen, har skrivit en krönika i ämnet.

SVT accepterar bara bloggare på Melodifestivalen om de är homosexuella. Det framgår av mejlkonversationer som Nyheter24 tagit del av.

"Det finns en lång historik av att låta schlager- och gay-sajter ackrediteras", skriver Anna Wilborg, pressansvarig för Melodifestivalen, i ett mejl.

Mejlet är skrivet till Camilla Gervide, ägare av Sveriges största musikblogg med drygt 100 000 besökare i veckan, när hon frågade varför hennes ansökan om ackreditering till pressområdet avslagits - medan andra bloggare fått möjlighet att bevaka arrangemanget.

Tidigare hade SVT nämligen förklarat att man aldrig ger ackreditering till bloggare. Då hävdade man att det endast var möjligt för arbetande journalister.

– Hon ljög mig rakt upp i ansiktet, säger Camilla Gervide till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är inkonsekvent att säga till mig att de inte ger ackreditering till någon bloggare och förvänta sig att jag inte visste att andra bloggare fått det tidigare år och i år. Den enda skillnaden är att de är gay och jag är det inte.

"Inte 1989 längre"

I mejlet till Camilla Gervide förklarar Anna Wilborg att hon hoppas att policyn om att bara acceptera gaybloggare inte är menat som något påhopp.

"Hoppas du förstår att det verkligen inte är något påhopp", skriver hon.

– De vill att Melodifestivalen ska bli mer folklig, ändå ska bara gaybloggare tillåtas på festivalen? Det är inte 1989 längre, säger Camilla Gervide.

Anna Wilborg menar att det handlar om att dra gränser.

– Det är inte enkelt med var man ska dra gränsen. Samma med sajter och tidningar, det är inte lätt att veta var gränsen ska gå, säger Wilborg till Nyheter24.

"Vi behöver titta närmare"

Till Nyheter24:s säger Wilborg även att man nu ska se över sina gränser.

– Vi behöver titta närmare på om vi behöver striktare gränser. Bloggen är en verksamhet som växer och som vi tittar närmare på hur vi ska göra med i framtiden, säger hon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!