När gangstarappen kom till Sverige

"Folk i förorten får inte banklån/så vi gör bankrån."


Gangstarappen har kommit till Sverige. Låtar med och om grov kriminalitet har börjat sprida sig genom gruppen Kartellen. Gruppen vill belysa problemen i förorten och orättvisorna inom kriminalvården, men tror inte att unga riskerar att hamna snett bara genom att lyssna på musiken.

–Musik skapar inte någonting som redan finns, vi visar vad som sker. Och vi menar att politikerna måste göra någonting. Ju större klasskillnader, desto råare klimat, säger en av låtskrivarna i en intervju för Sveriges Radio.

Men är kriminella som rappar och gangstarap samma sak?

Nyheter24 har pratat med ledande profiler inom svensk hiphop för att få klarhet i begreppet gangstarap.

Felipe Leiva Wenger, mer känd som Fille i hiphopduon Ison & Fille.

– Jag har lyssnat en hel del på gangstarap, men egentligen aldrig tänkt på det på det sättet. Gillar inte att dela upp musik så, jag gillar bra musik liksom. Men jag växte upp med Ice Cube och 2Pac och de där, det gjorde jag ju, säger Fille.

Så du var mer västkust än östkust då?

– Nej, jag gillade Kool G Rap och såna där också, jag lyssnade på allt.

Finns det någon gangstarap i Sverige?

– Ja, nuförtiden finns ju Kartellen. De är gangsta på riktigt. Förr fanns ju en del, men ett gäng som Infinite Mass var väl mest influerade av kläderna och stilen, inte så mycket mer än så.

Hur gangsta är ni själva?

– Haha, inte så jäkla gangsta alls. Vi har aldrig försökt vara gangsta heller. Folk säger att vi skulle vara det bara för att vi gör verklighetsrap på svenska, men jag håller nog inte med, säger Fille.

Säg tre gangstarapfavoriter genom tiderna!

– Okej, då är Fuck The Police med NWA given, Ghetto Bird med Ice Cube och så 2Pac med Hail Mary.

Den svenske rapparen Mange Schmidt, som slog igenom med en svensk tolkning av gangstarapparen Snoop Doggy Dogs låt Gin and Juice, berättar att gangstarappen mer är en värld inom hiphopen och egentligen inte har någonting med kriminalitet att göra.

Är kriminella som rappar och gangstarap samma sak?

–Svar: nej. Absolut inte. Jag gillar inte kriminalitet men tycker att gangstarap är riktigt fett. Men jag är ingen gangster. Jag kidnappar inte. Jag rånar inte. Jag dealar inte kola. Det handlar egentligen inte om våld eller kriminalitet, säger Mange Schmidt till Nyheter24.

Finns det någon gangstarap i Sverige?

–Jag gillar inte att dela ut kallelser och vill inte heller göra det.

Kan man kalla Kartellen för gangstarap?

–Ja, det kan man. Men som sagt: jag vill inte vara den som definierar någon annans musik.

Vilka har gjort den bästa gangstarappen genom tiderna?

– Oj, svår fråga. Men om jag ska välja en grupp... Då säger jag nog... Mobb Deep.

Adam Momodou Taal Eriksson, mer känd som Adam Tensta, tycker inte att alla som sysslar med gangstarap nödvändigtvis behöver vara gangsters.

–Det finns inga regler för vad man får och inte får göra. Jag kan bara tala för mig själv. Och när jag gör musik, skriver texter och är artist är jag alltid mig själv. Sen att det finns folk som gör det annorlunda är givetvis förståeligt om det finns pengar i det, säger Adam Tensta till Nyheter24.

Finns det gangstarap i Sverige?

–Vad är definitionen på en gangster i så fall?

Om vi säger att gangstarap är det som skildrar verkligheten från samhällets baksida.

–Ja, då finns det. Så länge musiken skildrar en verklighet tror jag att den kan få ett fäste. Och den verkligheten kan ju också nå ut, många är intresserade av att läsa om det. Titta till exempel på boken Snabba cash. Det är ett fenomen som absolut charmar folk.

–Jag tror att så länge man främjar en mångfald inom svensk hiphop har allt sin plats. Även den musiken. Så länge man är sanningsenlig i sina texter tycker jag att det är inspirerande, trots att man kanske inte delar samma ideologi och livsstil.

–Om man ska hårdra det måste du ha ett avstånd när du sysslar med musik. Och som sagt - så länge alla får sprida sin egen version av verkligheten är det inget annat än positivt.

Har du själv blivit influerad och lyssnar du på gangstarap?

–Jo, asså, självklart. Men återigen vad är gangstarap egentligen? Jag lyssnar på Mobb Deep, 2pac, Nas och så vidare. Fortfarande har jag svårt att sätta alla dem under samma etikett.

–Jag lyssnar på otroligt mycket musik. En del av den musiken är kanske vad folk kallar gangstarap.

Säg tre gangstarapfavoriter genom tiderna!

– På första plats kommerDead Prez. Jag skulle inte lägga dem i den här kategorin om de inte själva sagt att det är gangstarap. På andra plats 2pac och på tredje plats sätter jag Mobb Deep. Deras grejer från 94, 95 och 96 är riktigt, riktigt tunga, säger Adam Tensta till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

1 timme sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

1 timme sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

3 timmar sedan
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

3 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.