– Han hade gjort ett bedrägeri och då tycker jag att han förtjänar det straff han fick, säger Mattias Jansson, som anmälde sin medspelare.
– Han hade gjort ett bedrägeri och då tycker jag att han förtjänar det straff han fick, säger Mattias Jansson, som anmälde sin medspelare. - Foto: Mattias Jansson

Mattias lurades på virtuell Counter-Strike-kniv – vann i rättegång

Gamern Mattias "MenSoft." Jansson blev "scammad" på en kniv och 2000 kronor. Då valde han att ta till rättsliga åtgärder.


Rånas i direktsändning

"Vad fan?!". Mitt under spelet avbryts gamern – av att någon bryter sig in i hennes hem. Här är filmen på ett annat, minst sagt oväntat rån.

Det hela började med att svenske Mattias "MenSoft." Jansson köpte Counter-Strike-kniven m9 Bayonet Fade för 1600 kronor. Några dagar senare upptäckte han att spelaren Pontus* hade skrivit ett inlägg om att han ville köpa just den kniven. Efter lite frågor och förhandlingar kom de överens om att Pontus skulle få köpa den för 2000 kronor.

Skickade bild på falskt kvitto

Pontus skickade snabbt över en bild på ett kvitto som visade att banken hade dragit 2000 kronor från hans konto, och Mattias skickade då iväg kniven. Men efter ett par dagar, när pengarna fortfarande inte kommit in på hans konto, skrev han till honom på Facebook – utan att få svar.

Det visade sig att kvittobilden var förfalskad och att Pontus hade "scammat" honom, alltså lurat honom på alltihop.

Ringde föräldrarna

Fragbite-användaren tog då saken i egna händer och lyckades gräva fram både namn, efternamn och adress till köparen genom hans ESEA-profil. Därefter lyfte han luren och ringde helt sonika upp föräldrarna för att konfrontera familjen och be om att få pengarna och den dyrbara kniven tillbaka.

– Men dom bara ignorerade och jag fick prata med en livrädd Pontus som sa att han skulle skicka pengar, berättar Mattias för Fragbite.

"Jag tror gott om folk"

Dagarna passerade, men inga pengar landade på kontot. Han bestämde sig då för att ta lagen till hjälp och polisanmäla honom.

– Hade han bara gett mig mina pengar eller gett tillbaka kniven så hade inget av det här hänt. Jag tror gott om folk och litade på honom, säger Mattias till Nyheter24.

– Och att berätta om en sån här sak för en ovetande polis är inte det lättaste kan jag lova. Men efter cirka sju samtal från polisen då dom ville ha information om händelsen, förståelse kring vad som hänt, så verkade allt lovande.

"Han fick det straff han förtjänar"

En vecka senare kom domen. Mattias vann rättegångsfrågan och Pontus dömdes att betala tillbaka pengarna. Han tilldömdes även böter på 3500 kronor för scamförsöket.

– Domen tyckte jag var helt rätt. Han hade gjort ett bedrägeri och då tycker jag att han förtjänar det straff han fick, säger Mattias.

* Pontus heter egentligen något annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gjorde han rätt som polisanmälde?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.

Såpainspelning på toppmöte

igår 16:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor får chans att bli tv-kändisar när franska tv-komedin "Parlement" tar fram kamerorna under veckans EU-toppmöte.

SVT-tittarna försvarar Bianca Ingrosso: "Får mig att må illa"

igår 16:09
I "Carina Bergfeldt" berättade Bianca Ingrosso öppenhjärtigt om hur hon var nära att gå in i väggen – något som väckt en hel del reaktioner i sociala medier.