Historien bakom Charles Manson

I dag högtidlighåller vi minnet av sektmassakern i Jonestown. Länge har Jim Jones fått finna sig i att stå i skuggan av Charles Manson.


Kathleen Maddox var 16 år när hon nedkom med ett barn som vi i dag känner som Charles Manson. Charles Manson tillkom i en vardag präglad av prostitution och alkoholism. Kort efter Mansons födelse gifte sig Kathleen Maddox med William Manson, men livet blev inte enklare. Charles spenderade sin uppväxt på en rad olika institutioner, anstalter och i fängelser.

Charles Manson kom att bli grundaren för Mansonfamiljen, alias The Family, som nu är en av historiens mest omtalade sekter. Dels känd för morden på den berömde regissören Roman Polanskis fru, Sharon Tate, och hennes sällskap 1969, men också på grund av sektens ursprungliga syfte. Som för tankarna till Adolfs Hitlers vision om hur världen skulle vara. Manson ville starta ett raskrig. Han kallade det för "Helter Skelter" efter The Beatles låt med samma namn.

Mansonfamiljen grundade sitt huvudkontor i några oanvända rancher belägna i Death Valley. Ägarinnan till dessa rancher var mormor till en av sektmedlemmarna. Senare belönades kvinnan med en av Beach Boys guldskivor - som Manson fick av Dennis Wilson, som själv var medlem i bandet.

Familjen tröttnade på kylan, som härjade vid rancherna, så de flyttade till Canoga Park i L.A. Huset döptes till Yellow Submarine - ytterligare en Beatlesreferens.

Manson predikade för sina anhängare om spänningen mellan svarta och vita, pratade om det sociala tumultet och påpekade även att Beatles hade berättat om det i texterna till The White Album songs - fast genom koder. Han kom senare att hävda att albumet var riktat till Mansonfamiljen - en utvald grupp som instruerats att rädda dem som är värda att räddas från en förestående katastrof.

Händelserna som kulminerade i och med morden började på försommaren 1968 när, enligt vissa, Dennis Wilson från Beach Boys plockade upp två liftande Mansonflickor och tog med dem till sitt hus i Pacific Palisades under några timmar. Under följande morgon då Wilson anlände till sitt hem välkomnades han av Manson vid uppfarten. Efter att Manson klargjort att han inte ville Wilson något ont så gick de in till huset tillsammans där Wilson upptäckte tolv främlingar, mestadels flickor.

Tolv blev tjugofyra och under några månader skötte Mansons anhängare hushållet. Wilson och Manson blev vänner och Manson presenterades för några av underhållningsbranschens stora profiler. Bland dem Gregg Jakobson, Terry Melcher och Rudi Altobelli, som var ägarinnan till huset som senare kom att hyras ut till Sharon Tate och hennes man Roman Polanski.

När Wilson inte längre ville ha Mansonfamiljen i sitt hus etablerade Manson ett högkvarter på Spahn's Ranch. Ranchen fick de låna av George Spahn då Manson lät den nästan blinda 80-åringen ha Lynette Fromme vid sin sida.

Hon höll sina ögon öppna på ranchen och tillfredställde Spahn sexuellt tillsammans med andra flickor. Charles Watson var en man som senare förenades med gruppen vid Spahn Ranch. Watson hade likaså plockats upp av Wilson, då han liftat efter att hans bil bilvit förstörd, och det var vid WIlsons hus han först träffade Manson.

För att sätta Helter Skelter i verk så behövdes pengar. Manson skickade iväg Watson för att lösa det momentet. Watson bedrog en droglangare vid namn Crowe som svarade med att han skulle döda alla på Spahn Ranch. Manson besvarade det genom att han senare besökte Crowe och sköt honom. Manson trodde att Crowe var en medlem i Black Panther .

Mer pengar behövdes och Manson skickade tre anhängare, bland dem Bobby Beausoleil att kräva en, vad Manson trodde, arvtagare vid namn Gary Hinman på pengar.

Beausoleil med följe höll Hinman som gisslan i två dagar tills Manson dök upp med ett svärd hemma hos Hinman och högg av hans öra. Kort därefter högs Hinman till döds av Beausoleil på Mansons direktiv.

Innan sällskapet lämnade Hinmans svårt sargade kropp skrev en av personerna i sällskapet "Policital piggy" på väggen med Hinmans blod följt av en pantertass, en Black Panther-symbol.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt vinstlyft för Nordea

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

1 timme sedan
Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.