Folkpartisten Gulan Avci röstade emot alliansregeringen. Och för ett erkännande av Turkiets folkmord på armenierna.
1 av 2
Folkpartisten Gulan Avci röstade emot alliansregeringen. Och för ett erkännande av Turkiets folkmord på armenierna. - Foto: Pressbild
Så även kristdemokraten Anneli Enochsson.
2 av 2
Så även kristdemokraten Anneli Enochsson.

Hon röstade emot sin regering

Folkpartisten Gulan Avci utmanade sin egen regering. Och röstade för ett erkännande av folkmordet på armenier i Turkiet 1915.


Tre personer bär skulden till den infekterade omröstning i Sveriges riksdag som nu utlöst ett diplomatiskt krig mellan Sverige och Turkiet.

Det är de fyra allianspolitiker som valde att rösta med hjärtat i fråga om ett erkännande av den ottomanska regimens folkmord på armenierna år 1915 i det som i dag är Turkiet.

En av dem är folkpartisten Gulan Avci, 32. Som själv har sin bakgrund i kurdiska delen av Turkiet.

– Jag har haft ett engagemang i många år i den här frågan. Jag har alltid markerat att man även i Sverige borde se det här som ett folkmord, säger Gulan Avci till Expressen.

Också kristdemokraten Anneli Enochsson röstade med den rödgröna oppositionen för ett erkännande av folkmordet. Och hon menar att det var väntat att Turkiet skulle reagera som de gjorde och kalla hem sin ambassadör. De använder sig av hot, menar Enochsson.

- De gjorde samma sak förra veckan då USA:s utrikesutskott erkände folkmordet. Sammanlagt har nu 20 länder varav tio länder fattat samma beslut som Sverige gjorde i dag så vi är i gott sällskap, säger Annelie Enochsson till Expressen.

Göran Thingwall är visserligen inte längre en del av alliansregeringens parlamentariska underlag, men var tidigare moderat riksdagsledamot. Nu är han en så kallad politisk vilde i riksdagen. Och röstar efter eget huvud. I den här frågan röstade också han för ett erkännande av folkmordet. Thingvall menar att den tidigare partikamraten, utrikesminister Carl Bildt, agerar känslokallt i frågan.

– Det här är en fråga om etik och moral. Det var inget svårt ställningstagande för mig, säger han.

Också folkpartisten Agneta Berliner röstade ja till ett erkännande av folkmordet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!