Piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström menar att parlamentet inte tänker ge sig - trots att kommissionen...
1 av 2
Piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström menar att parlamentet inte tänker ge sig - trots att kommissionen... - Foto: AXEL ÖBERG/SVD/SCANPIX
...ignorerar dess krav i Actaförhandlingarna.
2 av 2
...ignorerar dess krav i Actaförhandlingarna. - Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Christian Engström: Parlamentet tänker inte ge sig

Ett enhälligt Europaparlament kräver insyn i Actaförhandlingarna. EU-kommissionen låtsas dock som att det regnar.


Den 10 mars röstade Europaparlamentet enhälligt för en resolution i vilken man krävde kommissionen dels på fullkomlig öppenhet i Actaförhandlingarna, dels att innehållet begränsas till varuförfalskning och inte får omfatta fildelning, filtrering eller avstängning.

Måndagens utfrågning av chefen för kommissionens handelsdirektorat, Luc Devigne, gav dock helt andra besked.

Devigne meddelade att såväl varumärkesintrång som upphovsrättsintrång togs upp i texten, och att man därmed kommer att fortsätta förhandla kring dessa två punkter.

Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström beskriver på sin blogg kommmissionens beteende som ett uttryck för "institutionell arrogans" och att man medvetet missförstår parlamentets vilja.

– Handelsdelen av kommissionen vill driva igenom Actapaketet med fildelning inkluderat, säger Christian Engström till Nyheter24.

– Vi ser två problem med avtalet: För det första är det inte vettigt att jaga fildelare och för det andra - om det sluts i ett internationellt avtal är det i princip omöjligt att ändra.

Nästa förhandlingsrunda sker i mitten av april i Nya Zeeland och då ska parlamentet ha alla papper på bordet.

– Nästa steg kan bli att dra kommissionen inför EG-domstolen. Parlamentet kommer inte att ge sig och det kommer att bli fortsatta fyrverkerier kring den här frågan, avslutar Engström.

/
/
EU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand i Älvsjö

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.