Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
45 878
reaktioner idag
Publicerad 2010-04-22 19:40

Hård kritik mot Acta

Politiker och bloggosfären rasar mot offentliggjort Actaavtal.

0 personer rekommenderar detta.

Efter att det hett omstridda och tidigare av sträng sekretess omgärdade Actaavtalet offentliggjorts under onsdagen växer nu kritiken.

Politiker, bloggare och experter som studerat dokumentet i detalj talar om lösa formuleringar som öppnar för diverse tolkningar.

Inte minst riktar sig kritikerna mot att internetleverantörer blir ansvariga för att deras kunder gör intrång i upphovsrätten. Och tvingas vidta åtgärder - som avstängning av enskilda användare.

– Avtalet verkar fortfarande vara fyllt av medborgarrättsvidrigt innehåll. Det är oroväckande att tonvikten verkar ligga på att upphovsrättsinnehavare ska samarbeta med internetleverantörer och tullmyndigheter, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) i ett uttalande.

Också piratpartiets Rick Falkvinge är mycket kritisk.

– Acta är värre än vi någonsin föreställt oss, skriver han på bloggen.

Partiets Europaparlamentariker, Christian Engström, menar att skrivningen om tre varningar - "three strikes" - innan den som laddar ner upphovsrättsskyddat material illegalt stängs av från nätet inte alls är borta - som påståtts av förhandlarna.

– Det är sant att frasen "three-strikes" inte nämns någonstans uttryckligen. Men i den tidigare läckta versionen av dokumentet var den det.

Engström menar att det på precis samma ställen i det nu offentliggjorda dokumentet återfinns skrivningar som i praktiken är liktydiga. Det står fortfarande att den som begår upprepade upphovsrättsintrång kan få sitt abonemmang tvångsavslutat.

– Med andra ord har USA inte gett upp om att införa en "three-strikes"-ordning i Europa. De har bara gömt referensen till detta i den version som offentliggjorts. Med EU-kommissionens goda minne, tydligen. Jag tycker att det är ganska skamligt, skriver Christian Engström på sin blogg.

0 personer rekommenderar detta.

KOMMENTARER

Innan du kommenterar: läs våra regler