Moderaternas energipolitiska talesperson, Anna Kinberg Batra, kräver att Vattenfall satsar på att förnya kärnkraftsreaktorerna.
Moderaternas energipolitiska talesperson, Anna Kinberg Batra, kräver att Vattenfall satsar på att förnya kärnkraftsreaktorerna. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Ny fajt om Vattenfall - m-topp kräver mer kärnkraft

Anna Kinberg Batra, energipolitisk talesperson för moderaterna, uppmanar statliga Vattenfall att sätta sprätt på de stora vinsterna på vinterns höga elpriser. Genom att bidra till att förnya dagens kärnkraftreaktorer.


"Nästa gång det blir kallt, för det kommer hända igen, måste kärnkraften fungera" skriver riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra (m) i ett öppet brev till Vattenfalls vd Öystein Löseth.

Moderaternas talesperson i energifrågor kräver också att bolaget sätter upp tydliga energieffektiviseringsmål samt att Vattenfall satsar på export av "ren och ny energi".

Socialdemokraternas näringspolitiske talesman, Tomas Eneroth, reagerar kraftigt på Anna Kinberg Batras utspel.

Han menar att regeringen därmed skulle byta fot eftersom den tidigare signalerat att inga statliga pengar ska satsas på ny kärnkraft.

– Är detta regeringens uppfattning? I så fall har vi fått ett nytt besked om Vattenfalls framtid och inriktning, som inte täcks utav de ägardirektiv som finns, säger Eneroth nyhetsbyrån TT.

– Vår uppfattning är att Vattenfall framför allt ska investera i förnybar energi. Det är långsiktigt det som borgar för stark lönsamhet i bolaget, fortsätter han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.