"Kvinnors kroppar som en handelsvara"

Malpuri Groth på Sveriges Kvinnolobby skriver om Sturegallerians kritiserade fars dag-reklam. "Sexistiskt och kränkande att anta att kvinnors kroppar och sexualitet är en vara som kan ges till någon i present".


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Fars dag närmar sig och med den blomstrar marknadsföringen av pappa-presenter. Sturegallerian i Stockholm är inget undantag. I år marknadsför de sin gåvoförsäljning genom en bild av ett par spetstrosor och örhängen med den tillhörande texten ”Please, please him”

Valet av produkter i reklamen gör det tydligt att den är riktad till en kvinna och att hon ska ”tillfredsställa honom”, mannen. Tillfredsställandet ska ske med hjälp av de föreslagna föremålen – kvinnan ska alltså vara iklädd dessa produkter.

Det är sexistiskt och kränkande att anta att kvinnors kroppar och sexualitet är en vara som kan ges till någon i present. Reklamen befäster normer och schablonbilder om att kvinnors sexualitet ska stå till förfogande för män.

Sexistisk och könsdiskriminerande reklam påverkar oss. Nyligen genomförde Sveriges Kvinnolobby en enkätundersökning i åldrarna 13-30. Studien syftade till att öka förståelsen för sambandet mellan könsdiskriminerande reklam och psykisk ohälsa. I undersökningen uppgav hela nio av tio av de kvinnliga respondenterna att reklam fått dem att vilja ändra på något hos sig själva. Nio av tio uppgav också att reklam fått dem att må dåligt över sitt utseende eller sin vikt. Hälften av dem påverkas negativt så ofta som varje dag eller varje vecka. Tre av tio unga män uppger att de velat ändra något hos sig själva.

Sexistisk reklam som Sturegallerians påverkar inte bara kvinnors syn på sig själva, utan också mäns uppfattning om kvinnor. Den befäster synen på kvinnan som ett passivt objekt till för andra. Att detta får fortgå i vårt offentliga rum går rakt emot samhällets jämställdhetssträvanden.

Vi vill se politiska åtaganden för att förbättra unga kvinnors psykiska hälsa och en samhällsdebatt om den sexistiska reklamens konsekvenser för folkhälsan. Vi vill se en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam.

För att nå en sådan förändring och för att uppmana reklambransch och företag att ta sitt ansvar har vi startat kampanjen Reklamera. Till Reklamera kan allmänheten enkelt skicka könsdiskriminerande reklam de stöter på i sin vardag. Vi anmäler reklamen vidare till Reklamombudsmannen och meddelar annonsören att vi vill reklamera den.  Kampanjen har välkomnats av tusentals människor runt om i landet som har fått nog och vill reklamera den sexistiska reklamen. 

Att Sturegallerian väljer att marknadsföra sin gåvoförsäljning med sexism och signalera att kvinnors sexualitet står till förfogande som present är inget unikt, men det är ett problem. Det är ett problem för jämställdheten, för folkhälsan och för demokratin.

Nu lämnar vi tillbaka den sexistiska reklamen! Vi vill inte ha den!

Malpuri Groth, Sveriges Kvinnolobby.

Sveriges Kvinnolobby är en partipolitiskt obunden och ideellt verksam paraplyorganisation för kvinnoorganisationer i Sverige.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.