Marika Markovits.
Marika Markovits.

Stockholms Stadsmission: Lösningen är inte att bötfälla fattigdom

DEBATTARTIKEL. Lösningen på problemet är inte att bötfälla tiggare utan att lyfta blicken och se strukturella problem menar Marika Markovits, Direktor för Stockholms Stadsmission


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Sverige är ett land med fyra tydliga årstider. För många är det en fröjd att se när löven ändrar färg och när de så småningom lämnar träden för att segla ner på marken. En mark som nu är täckt av både snö och is. 

För andra ger klimatets omställning kalla kårar – bokstavligt talat. Det handlar bland annat om många av de hundratals invandrande hemlösa EU-medborgare som uppskattas finns i Sverige. Människor som hellre står på knä och håller fram händerna i minusgrader än att återvända till hemlandet.

Under torsdagen publicerades en artikel i Länstidningen Södertälje gällande tre personer som gripits efter att ha påkommits med att tigga i Södertälje centrum. Eftersom att tiggandet är ett brott mot kommunens ordningsstadgar dömdes de till böter.  

Vi på Stockholms Stadsmission möter varje dag, öga mot öga, personer som kämpar för sitt och sina familjers liv. Anledningen till varför man tigger kan skilja sig åt – gemensamt är dock att samtliga som tigger inte ser något annat val. 

Att se människor som kämpar för att överleva som ett ordningsproblem är cyniskt. Resultatet blir att bötfälla en person för att den är fattig, istället för att lyfta blicken, se det strukturella problemet och hjälpa dessa människor tillbaka till ett värdigt liv. Lösningen på problemen är inte att osynliggöra dem. 

Lösningen är istället ett kortsiktigt och ett långsiktigt arbete. Det krävs att vi löser de basala problemen som att bistå med mat och husrum. Det krävs samverkan mellan kommun, regering och ideella aktörer. Det krävs ett påverkansarbete på EU-nivå där vi ser individerna och driver en politik som tar ställning för solidaritet i Europa 2014. 

Vad som inte krävs?

– Att hantera människor som ett ordningsproblem, där lösningen blir att bötfälla fattigdom och hemlöshet

Marika Markovits 
Direktor,
Stockholms Stadsmission.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.