Lyxresorten döljer en mörk hemlighet
1 av 3
Lyxresorten döljer en mörk hemlighet - Foto: Abaca / Stella Pictures
Burj Khalifa i Dubai är världens högsta torn.
2 av 3
Burj Khalifa i Dubai är världens högsta torn. - Foto: Abaca / Stella Pictures
Immigranter jobbar övertid utan ersättning.
3 av 3
Immigranter jobbar övertid utan ersättning. - Foto: Kamran Jebreili/ TT

Här avslöjas mörka hemligheten om drömresmålet

Du har säkert hört om shoppingen och den lyxiga tillvaron i Dubai, men nu avslöjas en mörkare verklighet bakom fasaden.


Under 2015 kommer 20 000 svenskar ha besökt det populära resmålet som marknadsförs med mottot "where everybody dreams come true". Sveriges största flygbolag som Apollo, Flygresor och Ving har alla turer hit, och resorna ser ut att tredubblas under de närmsta åren, rapporterar Sveriges Radio.

Dubai är känt för lyxig livsstil, shopping och flärd. Men det är inte vad som göms bakom ytan, visar nu en undersökning gjord av Swedwatch.

Bildkälla Kamran Jebreili/ TT

Dubais drömresorter drivs till största delen av immigranter från länder som bland andra Nepal och Filippinerna. Pengarna som de anställda tjänar skickas sedan direkt tillbaka till hemlandet, vilket har en stor effekt på ländernas ekonomi.

Men det finns en mörk sida av historien. I Swedwatch rapport "shattered dreams" avslöjas hur hotellägare och andra begränsar arbetarnas frihet genom att beslagta deras pass, låta dem betala för sin anställning (vilket är olagligt), samt jobba många timmar övertid utan ersättning.

Anställda som jobbar genom rekryteringsföretag och liknande har det ännu värre. För att kunna betala för en tjänst i Dubai, säljer de mark och hem i sina egna länder.

Men när de kommer fram till sin arbetsplats visar sig lönen vara långt ifrån den avtalade. Skuldsatta upp till öronen finns det inte mycket att göra än att gå med på de nya arbetsvillkoren.

Bildkälla Abaca / Stella Pictures

Att detta kan ske beror på Kafala, ett system som ska kontrollera flödet av arbetande immigranter. Grundprincipen innebär att varje arbetande immigrant behöver en lokal sponsor som tar ansvar för personen under vistelsen. Har den anställde ingen utbildning kan hen inte byta sponsor oavsett arbetsvillkor.

Hittills har Apollo lovat att fortsättningsvis kontrollera att flygbolagets etiska regler följs upp på sina samarbetspartners i Dubai. Detta rapporterar Sveriges Radio idag.

– De här företagen har i sina policydokument att de ska följa de vägledande principerna och att de ska respektera mänskliga rättigheter och att de ska verka för justa arbetsförhållanden. Det är inte mer än rätt att de också gör det, säger Olof Björnsson på Swedwatch till SR.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.