- Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder

Fru Alexander Bard checkar ut

ALMEDALSVECKAN. Nu drar årets största politiska händelse i gång. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta varje dag.


Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för första gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Annikas alla rapporter från Almedalen:

Söndag, 3/7: Rosékollo i Almedalen

Måndag, 4/7: Gröngölingar i Almedalen

Tisdag, 5/7: På kalas med Rajraj

När socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt bjöd in till presskonferens på Hamnplan 5 på fredagseftermiddagen såg det ut som om han hade på sig exakt samma kläder som dagen innan. Juholt gav ett sympatiskt intryck, men en del av det han sade dränktes i trafikljud från Visby hamn. Den som valde att lägga Juholts premiärpresskonferens i Almedalen på en bullrig terrass borde få straffläxa. Juholt använde måttstocken Toast Skagen för att tala om restaurangmomsen och varför den inte borde sänkas. Efter moderatautspel med tre chipspåsars prishöjning på SL-kortet tidigare i år tycker jag att exakta matexempel i politiken är uddlösa.

Det mest oväntade samtalet jag deltog i under fredagen var på Primes mingel mellan IT-ansvarige Linus Ericsson - Mensa Sverige, rektorn vid Göteborgs Universitet Pam Fredman, journalisten Emanuel Karlsten och Rewirs digitala varumärkesstrateg Johan Bergelin. Det är en konst att mingla. Konsten är inte att hinna med så många mingel som möjligt tillsammans med personer man redan känner - utan att sållra i utbudet och träffa människor man inte känner sedan tidigare. Rektor Pam Fredman var en glad överraskning och anti-tesen till hur jag - fördomsfullt - tror att en rektor ska vara. Jag hoppas få träffa henne snart igen.

På snyggastlistorna som Lisa von Garrelts i år sammanställde för Expressen hamnade både Rädda Barnens kampanjledare Jessica W Sandberg och Lärarförbundets mycket eleganta presschef Claes Nyberg. Utmärkta val! Själv hamnade jag på bild med stilige politiske reportern Ulf Kristofferson TV4 från Burmeister i onsdags, vilken kväll det var!.

Utrikesminister Carl Bildt gav ficktwittrandet ett ansikte under veckan. En tweet gick iväg med en lång serie bokstavskombinationer ur Bildts ficka och innan han hunnit upptäcka och radera hade tweeten redan hittat flödet och medierna.

Mina bekvämaste flip-flops landade i en soptunna på Almedalsgräsmattan strax innan Juholts tal. Visby slet ut dem. Jag fick gå barfota över de aftonljumma kullerstenarna ända in i natten.

I går var det kristdemokraternas dag. Eftersom min kärra lämnade ön redan på eftermiddagen hann jag inte med kristdemokraternas partiledare Göran Hägglunds presskonferens. Under varje dag har jag burit min ackreditering från Nyheter24 på partiledarträffarna med stolthet. Vissa pressackrediteringar har haft en röd rubrik, andra en svart. Det var många som undrade vad det berodde på. Anledningen är mycket enklare än att det skulle vara fråga om olika grader av mediebevakare. När jag kom in som första person på presscentret förra lördagen fick jag höra att de börjat skriva ut pressackrediteringarna med rött, men när den röda tonern tog slut fick de börja skriva ut i svart istället. Därav två kulörter.

KDU:s ordförande Aron Modig – etta på snyggastlistan- talade jag med efter Hägglunds tal. Modig tyckte att de viktigaste punkterna i talet var hanteringen av ungdomsbrottsligheten och en förnyad arbetslinje med minskade marginaleffekter. Jag såg partiledartalet på nätet och tyckte att sympatiske Hägglund var stilig, men inte riktigt lika pigg som vanligt.

Min hemresa från Visby slutade i samma sällskap som den började. Jag hamnade på samma plan som statsvetar-powerparet professor Marie Demker och professor Ulf Bjereld. Båda har en oändlig erfarenhet av politik, bägge har hjärtat till vänster. Att få gå igenom veckan som gick tillsammans med Demker/Bjereld var fantastiskt och dämpade lite av den separationsångest jag känner varje år när jag lämnar min almedalsfamilj och - som vi brukar skoja - rollen som Fru Alexander Bard.

Politikerveckan i Almedalen avslutas i dag söndag med Sverigedemokraterna. Veckan har varit den största någonsin med i runda tal 14.000 besökare och 1480 officiella evenemang. Jag vill tacka nyhetschefen Eric Rosén på Nyheter24 för att jag fick möjligheten att bevaka veckan. Det har varit en stor ära och ett sant nöje att få nöta kullersten under utgåvan av årets powermingel – Almedalsveckan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.