- Foto: Löfström Retorik

"Om Reinfeldt vill sitta kvar behöver han kicka igång kampanjandet"

Nyheter24:s retorikexpert Totte Löfström finns även i år på plats i Visby för att punktmarkera partiledarnas tal under den årliga Almedalsveckan. Här berättar han om sina förväntningar.


Almedalsveckan

Ett jippo för politiker, journalister, lobbyister och entreprenörer.

Känt för rosévin, ryggdunk och politiska åsikter.

Pågår 30 juni-7 juli.

Huvudarrangörer är samtliga riksdagspartier (V, SD, S, MP, M, KD, C, FP).

Sker i Almedalen, Visby, Gotland.

Vad har du för förväntningar på partiledarnas tal?

– Retorikmässigt så håller partiledarna låg kvalitet. Ingen av dem är någon speciellt bra talare. Och innehållsmässigt kommer det nog vara ganska likadant jämfört med förra året. Reinfeldt kommer att säga att Sverige klarat sig bättre än många andra länder och Löfven kommer att säga att vi har hög arbetslöshet.

Vem behöver prestera?

– Om Reinfeldt vill sitta kvar behöver han nog kicka igång kampanjandet. Men han behöver ju draghjälp från Centerpartiet och Kristdemokraterna och de går ju inte heller särskilt bra. Sen så har Jonas Sjöstedt inte varit något lyft för Vänsterpartiet - de kan inte vara nöjda med det stöd de har nu.

Vem gör det största utspelet?

– Jag kan tänka mig att Annie Lööf gör någonting. Förra gången var det mötet i Maramö som inte hade förankrats hos de andra. Hon är väl medveten om att det inte går bra och kan ta till drastiska metoder. Sverigedemokraterna kan nog komma med något förslag men det blir ingen större uppmärksamhet eftersom de saknar inflytande.

Ifjol talade Åkesson om kriminalpolitik - i år ska de arrangera seminarium om våld mot kvinnor. Vad kommer han prata om?

– Jag har svårt att se Åkesson prata om det. I så fall lär det vara ur invandringssynpunkt, "muslimska män har en annan syn på kvinnor" eller så. Men de är väldigt rädda att för att uppfattas som ett enfrågeparti, så jag tror att de även i år kan ta upp annat än invandringspolitiken.

Statsministerns tal om "drogögon mitt i ansiktet" har blivit en klassiker på nätet:


Nu är frågan: Vem har störst potential att bli ett mem?

– Det är givet att det är Reinfeldt för att han är statsminister. Göran Hägglund är oftast rolig på ett väldigt smart sätt i sina tal men det är få som bryr sig - särskilt hos de som ligger bakom mems och så vidare. Löfven ses nog som för tråkig.

Vilka kommer stå där om en vecka som segrare?

– Rent opinionsmässigt tror jag inte att det kommer att hända något. Det är en tämligen liten klick som följer Almedalsveckan när det inte är valår. Men det kan ändå vara en start på valrörelsen. De partiledare som gör bra ifrån sig kommer lättare kunna engagera sina partiarbetare inför kampanjen.

Totte Löfström kommer att analysera partiledarnas tal under Almedalsveckan - här är schemat:

Söndag
Göran Hägglund (KD)
19.00-20.00

Måndag
Jimmie Åkesson (SD)
19.00-20.00

Tisdag
Gustav Fridolin (MP)
19.00-20.00

Onsdag
Fredrik Reinfeldt (M)
19.00-20.00

Torsdag
Jonas Sjöstedt (V)
19.00-20.00

Fredag
Jan Björklund (FP)
19.00-20.00

Lördag
Annie Lööf (C)
15.00-16.00

Söndag
Stefan Löfven (S)
11.00-12.00

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Robotattack mot Charkiv – bränder i Ryssland

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.