Frulle!
1 av 21
Frulle! - Foto: Wikimedia Commons / TT Nyhetsbyrån
COLOMBIA. I en colombiansk frukost står "arepa" i centrum. Det är en sötaktig majskaka som serveras antingen med smör eller med ägg, kött och sylt på toppen.
2 av 21
COLOMBIA. I en colombiansk frukost står "arepa" i centrum. Det är en sötaktig majskaka som serveras antingen med smör eller med ägg, kött och sylt på toppen. - Foto: Flickr/Gabriel Garcia Marengo
AUSTRALIEN. Folk i Australien älskar Vegemite. Det är en mörkbrun och salt kräm som breds på smörgåsen. De äter också mycket frukt och är inte helt oävna till att närma sig en riktig engelsk frukost.
3 av 21
AUSTRALIEN. Folk i Australien älskar Vegemite. Det är en mörkbrun och salt kräm som breds på smörgåsen. De äter också mycket frukt och är inte helt oävna till att närma sig en riktig engelsk frukost. - Foto: Flickr/Adam
KINA. Här kan det se lite olika ut beroende på vilken region du befinner dig i. Men en vanlig frukosträtt är friterade degpinnar med varm sojamjölk. Kineserna gillar även varma soppor.
4 av 21
KINA. Här kan det se lite olika ut beroende på vilken region du befinner dig i. Men en vanlig frukosträtt är friterade degpinnar med varm sojamjölk. Kineserna gillar även varma soppor. - Foto: Flickr/Lian Cheng
BRASILIEN. En tallrik med skinka, ost och bröd går väl ihop med starkt kaffe och mjölk, enligt brasilianarna. En tjock soppa med svarta bönor och olika sorters kött kallas för "Feijoada" och brukar också vara populär.
5 av 21
BRASILIEN. En tallrik med skinka, ost och bröd går väl ihop med starkt kaffe och mjölk, enligt brasilianarna. En tjock soppa med svarta bönor och olika sorters kött kallas för "Feijoada" och brukar också vara populär. - Foto: Flickr/toomuchkatherine
KUBA. Tostada (smörat grillat bröd) brukar serveras (eller doppas) i kaffe med mjölk.
6 av 21
KUBA. Tostada (smörat grillat bröd) brukar serveras (eller doppas) i kaffe med mjölk. - Foto: Flickr/Jorge Gonzalez
TYSKLAND. För tyskarna gäller bland annat färskt bröd, kallskuret, lokala ostar, smör och marmelad.
7 av 21
TYSKLAND. För tyskarna gäller bland annat färskt bröd, kallskuret, lokala ostar, smör och marmelad. - Foto: Flickr/Philby
MEXICO. Rätter som "chilaquiles" och "huevos rancheros" är populära på frukostbordet i Mexico. "Sweet roll" och kaffe är lite lättare alternativ.
8 av 21
MEXICO. Rätter som "chilaquiles" och "huevos rancheros" är populära på frukostbordet i Mexico. "Sweet roll" och kaffe är lite lättare alternativ. - Foto: Flickr/Jeff Kramer
FRANKRIKE. Kaffe och baguette (eller croissant) brukar klassas som en traditionell frukost i Frankrike. Precis som kubaner doppar fransmännen gärna det smörade brödet i kaffet.
9 av 21
FRANKRIKE. Kaffe och baguette (eller croissant) brukar klassas som en traditionell frukost i Frankrike. Precis som kubaner doppar fransmännen gärna det smörade brödet i kaffet. - Foto: Flickr/Jeremy Keith
ENGLAND. En klassisk engelsk frukost består av ägg, korv, bacon, svamp, bönor och tomat.
10 av 21
ENGLAND. En klassisk engelsk frukost består av ägg, korv, bacon, svamp, bönor och tomat. - Foto: Wikimedia Commons / RomanM82
ITALIEN. Brioche och cappuccin – så börjar många italienare sin dag. Briochen får gärna innehålla lite sylt eller choklad.
11 av 21
ITALIEN. Brioche och cappuccin – så börjar många italienare sin dag. Briochen får gärna innehålla lite sylt eller choklad. - Foto: Flickr/Evelyn Hill
INDIEN. Precis som i Kina varierar frukosten i Indien beroende på vilken region det handlar om. Men ofta ser det ut så här: chutney, dip – och bröd som dosa, roti eller idli.
12 av 21
INDIEN. Precis som i Kina varierar frukosten i Indien beroende på vilken region det handlar om. Men ofta ser det ut så här: chutney, dip – och bröd som dosa, roti eller idli. - Foto: Flickr/Steven Levin
SPANIEN. På frukostborden i Spanien hittas ofta "pan con tomate" (toast med gratinerad tomat). Det händer också att man äter "churros".
13 av 21
SPANIEN. På frukostborden i Spanien hittas ofta "pan con tomate" (toast med gratinerad tomat). Det händer också att man äter "churros". - Foto: Flickr/fvanrenterghem
JAPAN. Misosoppa, kokat vitt ris och picklade grönsaker är vanliga saker på de japanska frukostborden. Även fisk och omelett är populära.
14 av 21
JAPAN. Misosoppa, kokat vitt ris och picklade grönsaker är vanliga saker på de japanska frukostborden. Även fisk och omelett är populära. - Foto: Flickr/Bryan
USA. Även här kan frukosten variera, men ägg, potatis och bacon förekommer ofta. Även en så kallad "short stack", bestående av amerikanska pannkakor med lönnsirap, är populärt. Och väldigt gott.
15 av 21
USA. Även här kan frukosten variera, men ägg, potatis och bacon förekommer ofta. Även en så kallad "short stack", bestående av amerikanska pannkakor med lönnsirap, är populärt. Och väldigt gott. - Foto: TT Nyhetsbyrån
TURKIET. Vill du äta en traditionell frukost i Turkiet bör du duka fram smör, bröd, ost, oliver, ägg, tomater, gurka, sylt, honung och kaymak. Detta serveras gärna med lite turkiskt te.
16 av 21
TURKIET. Vill du äta en traditionell frukost i Turkiet bör du duka fram smör, bröd, ost, oliver, ägg, tomater, gurka, sylt, honung och kaymak. Detta serveras gärna med lite turkiskt te. - Foto: Wikimedia Commons
RYSSLAND. Griddle-kakor är väldigt populära i Ryssland. Det finns även ostfyllda syrniki samt fluffig oladi, som brukar ha storleken av ett kex.
17 av 21
RYSSLAND. Griddle-kakor är väldigt populära i Ryssland. Det finns även ostfyllda syrniki samt fluffig oladi, som brukar ha storleken av ett kex. - Foto: Wikimedia/Andrevan
KOREA. Frukosten här liknar faktiskt en koreansk middag. På bordet hittas vanligtvis ris, soppa, kimchi, fisk eller kött, inte sällan från vad som finns kvar från gårdagens middag.
18 av 21
KOREA. Frukosten här liknar faktiskt en koreansk middag. På bordet hittas vanligtvis ris, soppa, kimchi, fisk eller kött, inte sällan från vad som finns kvar från gårdagens middag. - Foto: Flickr/Lisa Risager
JAMAICA. En storfavorit här är "ackee". Det är en slags frukt som ser ut som äggröra när den tillagas. Till ackeen serveras ofta saltad fisk och färsk frukt.
19 av 21
JAMAICA. En storfavorit här är "ackee". Det är en slags frukt som ser ut som äggröra när den tillagas. Till ackeen serveras ofta saltad fisk och färsk frukt. - Foto: Flickr/Christina Xu
SVERIGE. Här i Sverige gillar vi vår smörgås med med pålägg som sallad, kallskuret, ost, majonnäs, gurka och tomat. Mums. Gärna med en kopp kaffe till.
20 av 21
SVERIGE. Här i Sverige gillar vi vår smörgås med med pålägg som sallad, kallskuret, ost, majonnäs, gurka och tomat. Mums. Gärna med en kopp kaffe till. - Foto: Flickr/Ewan Munro
SYDAFRIKA. Här är det vanligt med gröt. Gröten är inte sällan gjord på majs. Den brukar kallas för "putu pap".
21 av 21
SYDAFRIKA. Här är det vanligt med gröt. Gröten är inte sällan gjord på majs. Den brukar kallas för "putu pap". - Foto: Wikimedia/Virtual Steve

Det här är vad folk äter till frukost – i 20 olika länder världen över

Vad äter folk egentligen till frukost på andra sidan jordklotet? Här är svaret – i 20 smarriga bilder.


Frukost är dagens viktigaste måltid, brukar det heta. Men vad många kanske inte tänker på är att den varierar ordentligt beroende på var i världen du befinner dig, skriver Independent.

Medan länder som Spanien, Frankrike och Italien bjuder på en snabb bit bröd eller bakverk med starkt kaffe till, jobbar till exempel Korea i stället med stora penseldrag och dukar fram en stor måltid där folk trängs vid bordet.

Kolla in frukostar från hela världen i bildspelet ovan!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta frukost?
Tack för din röst!