Bilder-fran-tsunamin-2004
Bilder från tsunamin 2004 - Foto: TT

10 bilder som visar de fruktansvärda följderna av tsunamin 2004

Den 26 december 2004 skapade en jordbävning i Indiska oceanen en tsunami som skulle ta mångas liv – och för alltid kommas ihåg som en sorgens dag. Här är bilderna som visar följderna av katastrofen.


Det var annandag jul 2004 och julmaten hade knappt lagt sig när Sverige chockades av nyheten som hördes överallt. Det hade skett en jordbävning i Indiska oceanen vilket i sin tur lett till en massiv flodvåg, en tsunami.

TT

Många turistande svenskar som firade jul i framför allt Thailand förlorades till de massiva vågorna som vällde in. 

Totalt sett dog ungefär 250 000 människor i de värst drabbade områdena Indonesien, Sri Lanka, Indien och Thailand där turistorten Khao Lak skapade rubriker.


Anledningen till att naturkatastrofen slog så nära hemma var för att Sverige tillsammans med Tyskland var de europeiska länder där flest förlorade sina liv. 

Totalt 543 personer befaras ha dött av tsunamin. Däribland 122 barn under 15 år. Fortfarande saknas många som inte hittats efter katastrofen. 10 barn och 5 vuxna svenskar saknades fortfarande två år senare.

TT

Katastrofen slog hårt mot människor som bodde i de här områdena. 

WHO beräknas att över 5 miljoner människor förlorade sina hem och där många hade familjemedlemmar som var bland de estimerade 250 000 avlidna.

Det är den näst mest dödliga jordbävningen som uppmätts i världshistorien.

TT

Se fler bilder i videospelaren ovan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du vad du gjorde när du fick veta nyheten 2004?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.