Polisen kunde säkra dna-spår efter ett bilinbrott.
1 av 3
Polisen kunde säkra dna-spår efter ett bilinbrott. - Foto: Scanpix
Dna:t kunde senare kopplas till två tidigare våldtäkter.
2 av 3
Dna:t kunde senare kopplas till två tidigare våldtäkter. - Foto: Scanpix
Nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff.
3 av 3
Nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff. - Foto: Scanpix

Bilinbrott kan fälla man för två grova våldtäkter

Dna-spår från ett bilinbrott i Vimmerby kan leda till att två grova våldtäkter förra sommaren klaras upp.


Husrannsakan

17-åringen misstänktes snabbt för bilinbrottet men när polisen kom till hans bostad var han försvunnen. Beslut om en husrannsakan togs där polisen säkrade dna-spår från mannen som knöt honom till brotten.

VIMMERBY. I juli förra sommaren utsattes en kvinna i Kungsbacka för en grov våldtäkt. Dagen efter våldtogs en kvinna i Göteborg under liknande omständigheter.

Polisen kunde senare koppla ihop fallen med hjälp av gärningsmannens dna. Men trots dna-bevis har utredningarna stått stilla – fram till nu. När en polispatrull nyligen kallades till ett bilinbrott i Vimmerby säkrades dna-spår från inbrottstjuven som senare skulle visa sig matcha dna:t från våldtäkterna.

Mannen har häktats för brotten

– Det här är ett tydligt exempel där DNA-spår i samband med ett vardagsbrott ger oss möjlighet att lösa två grova våldtäkter. Därför är det jätteviktigt att vi tar prov på misstänkta personer när lagstiftningen ger oss rätt till det, säger Inger Ohlsson på våld- och sexualbrottsroteln i Halland.

Gärningsmannen visade sig vara en 17-årig pojke hemmahörande i Skåne. Han anhölls i sin frånvaro och kunde gripas den 7 september. Han har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för de två våldtäkterna och inbrottet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.