Våldet minskar.
Våldet minskar. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / TT

Forskare: Våldet ökar inte alls i Sverige

Det grova våldet minskar.


Debatten har går senaste veckorna hett angående om våldet har ökat eller inte Sverige. Kriminologerna Felipe Estrada och Henrik Tham sätter ner foten och förklarar på Dagens Nyheters debattsida att våldet inte alls har ökat.

De skriver att våldet tvärtemot vad många tror faktiskt har minskat och att allmänheten känner sig tryggare än tidigare.

Dödligt våld minskar

"I Sverige har det dödliga våldet minskat enligt Brå från i genomsnitt 108 fall per år i början av 1990-talet till 83 per år 2010–2014. Denna minskning har ägt rum trots att vi under de senaste 20 åren blivit fler i Sverige." skriver forskarna och lägger till att både Statistiska centralbyrån och Brås, Brottsförebyggande rådets, statistik pekar på att färre svenska medborgare utsatts för grovt våld på 2000-talet än kring 1990.

De menar också att färre unga uppger att de begått grovt våld eller själva utsätts för grovt våld.

Fler känner sig trygga

Brå gör även studier i hur trygga svenskarna upplever sig att vara och här har en förändring skett sedan mätningarna startade: rädslan för brott har minskat.

"Detta gäller oavsett om vi ser till andelen i befolkningen som oroar sig för brottsligheten som samhällsproblem, eller som är orolig att gå ut i sitt bostadsområde eller att överfallas och utsättas för våld" skriver Felipe Estrada och Henrik Tham, professorern i kriminologi vid Stockholms universitet, i Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för våldsbrott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.