1 av 3
- Foto: TT
Undersökningarna ska erbjuda 500 kronor på H&M, Ikea eller på en matvarubutik.
2 av 3
Undersökningarna ska erbjuda 500 kronor på H&M, Ikea eller på en matvarubutik. - Foto: TT
Ikeas grundare Ingvar Kamprad med en Ikeakatalog.
3 av 3
Ikeas grundare Ingvar Kamprad med en Ikeakatalog. - Foto: TT

H&M och Ikea utsatta för sms-bedrägari – så drabbas kunder

Bedragare använder logotyper från H&M ock Ikea för att lura av ont anande personer deras telefonnummer, och sedan utsätta dem för bedrägeri.


Ett frågeformulär sprids på appen Whats up och det verkar ha allt annat än goda avsikter. Det handlar om en "marknadsundersökning" och när användaren besvarat frågeformuläret får den ett erbjudande om ett presentkort från Ikea, H&M eller Migros, som är en stor livsmedelskedja i Schweiz, skriver Metroexpress.

Men bara en grej först, du ska fylla i ditt telefonnummer och din adress så att företagen kan skicka presentkorten till dig.

Bedragarna använder sedan telefonnumret för att skriva upp dig på ett sms-betal-abonnemang.

Metroexpress skriver om att det hänt i Schweiz men när Nyheter24 själva söker efter undersökning hittar vi en likadan sajt på engelska. Även den erbjuder ett presentkort på Ikea för 500 kronor om du fyller i ett kort formulär.


Bildkälla: Faksimil / ikea.giftcards-promo.com

Efter att du gjort undersökningen uppmanas du att dela den med tio vänner i appen Whats up för att kunna få det utlovade erbjudandet på 500 kronor.

Så se upp så du inte blir lurad. En bra riktlinje är ofta att om det låter för bra för att vara sant – då är det inte heller sant. Till exempel låter det som ett överdrivet generöst erbjudande från ett företag att ge bort 500 spänn för att du fyller i en enkät som tar en minut.


Bildkälla

/
/
SMS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd att bli lurad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, meddelar det ryska försvarsdepartementet, rapporterar den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.