Lisa Holm.
1 av 3
Bilevicius livstidsdom överklagas. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Inger är Lisa Holms mördares försvarsadvokat.
2 av 3
Hans försvarsadvokat Inger Rönnbäck hävdar att det kan vara en komplott. - Foto: Marcus Ericsson/TT
Nerijus Bilevicius.
3 av 3
Nerijus Bilevicius. - Foto: Polisen

Advokaten: "Lisa Holms mördare har blivit utsatt för en hemsk komplott"

Inför att Nerijus Bilevicius livstidsdom ska prövas i Göta hovrätt går hans försvarsadvokat ut med en teori. Han har blivit utsatt för en komplott för att få honom fälld.


Efter att Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse vid tingsrätten för mordet på Lisa Holm har domen överklagats. Den 11 januari kommer målet tas upp i Göta hovrätt efter att försvarsadvokaten Inger Rönnbäck överklagat. Hon är helt säker på att Bilevicius är oskyldig, uppger Göteborgs-Tidningen.

I sin överklagan skriver också Rönnbäck om att det finns flera omständigheter som pekar på att Bilevicius är oskyldig. Bevisen som är starkast är tunga DNA-bevis, trots att den misstänkte hävdat att han aldrig träffat Lisa Holm. I överklagan skriver Rönnbäck att DNA-bevisen kan ha planterats av en annan person på kläderna.

"Det måste även övervägas att spåren kan ha planterats. Det har också framkommit uppgifter om att det funnits en hotbild mot Nerijus Bilevicius. Någon eller några som av någon anledning velat lägga skulden på Nerijus Bilevicius och haft möjlighet att komma åt hans DNA och blod skulle ha kunnat plantera bevisen" skriver Inger Rönnbäck. Dock går hon inte in på hur blodet kan ha planterats på kläderna.

Ytterligare kommentarer i överklagan är att Bilevicius har en hudsjukdom och ofta blöder samt att det kan vara hans bror som ligger bakom mordet. Brodern var misstänkt i nästan fem månader. Exakt vem som mördade går inte försvarsadvokaten in på.

Kriminalkommissarie Lars Johansson, som har lett den polisutredningen, kritiserar teorierna och hävdar att bevisen är för otroligt tunga.

– Hur ska jag kunna uttrycka sig fint kring det här. För det första är det väldigt kort tid det här brottet har utförts på. Dessutom ska någon i så fall ha transporterat bort kroppen och hunnit med att plantera bevisen inom loppet av en timme – nej det finns inte på min världskarta, säger Lars Johansson till Göteborgs-Tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!