Helsingborgs Tingsrätt har dömt en 68-årig man för dråp. Han får fyra års fängelse och ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor.
1 av 4
Helsingborgs Tingsrätt har dömt en 68-årig man för dråp. Han får fyra års fängelse och ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor. - Foto: Montage/TT
Mannen dödade två bröder som befann sig utanför hans fastighet.
2 av 4
Mannen dödade två bröder som befann sig utanför hans fastighet. - Foto: TT
De två männen dog till följd av skottskadorna.
3 av 4
De två männen dog till följd av skottskadorna. - Foto: TT
Här här vapnet mannen använde.
4 av 4
Här här vapnet mannen använde. - Foto: TT

​68-åring sköt bröder som dödshotade honom – döms för dråp

Mannen hävdar att han handlade i nödvärn när han sköt ihjäl två bröder utanför sin bostad.


Det var den 14-15 oktober i fjol som en 68-årig man sköt två bröder utanför sin bostad i Vallåkra. Nu döms mannen i Helsingsborgs tingsrätt för att uppsåtligen ha skjutit ihjäl bröderna.

Mannen döms till fyra års fängelse för dråp samt ett skadestånd till brödernas föräldrar på totalt 100 000 kronor.

Bröderna ska ha befunnit sig utanför mannens fastighet och uttalat dödshot följt av att krossa en glasruta i dörren. De ska även ha varit beväpnade med ett smalt metallrör och en kökskniv.

När glasrutan i dörren krossades hämtade mannen sitt gevär, och sköt bröderna genom rutan. Det kostade bröderna livet.

Mannen anser att han har befunnit sig i nödvärn, eftersom ha svar väldigt rädd under hela händelsen, men tingsrätten har vid sin bedömning kommit fram till att så inte var fallet.

– Händelseförloppet har emellertid inte varit så snabbt att det saknats tid för eftertanke. Eftersom det inte varit fråga om direkt konfrontationssituation, har hotet från angriparna inte heller var så akut. Mannens agerande har trots rädslan varit kontrollerat och medvetet, förklarar rådmannen Karoline Fridolf i ett pressmeddelande.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.