Gryningspyromanen, eller Ulf Borgström, får 30 000 för att ha suttit frihetsberövad utan att ha dömts.
1 av 3
Gryningspyromanen, eller Ulf Borgström, får 30 000 för att ha suttit frihetsberövad utan att ha dömts. - Foto: Stig-Åke Jönsson
Han dömdes för tre bränder.
2 av 3
Han dömdes för tre bränder. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och tros ha kostat samhället närmare en miljard kronor.
3 av 3
Och tros ha kostat samhället närmare en miljard kronor. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Gryningspyromanen tros ha kostat samhället en miljard – får 30 000 för lidande

Kvällsposten meddelar att "Sveriges mest jagade pyroman" får nästan 30 000 för att ha suttit frihetsberövad misstänkt för brand som han inte dömdes för.


Sveriges mest jagade och farligaste pyroman. Det har Ulf Borgström kallats och i april släpptes han fri. Nu får han 30 000 kronor i ersättning för att han satt frihetsberövad som misstänkt för en brand – utan att ha dömts för brottet.

Han misstänks för över 100 anlagda bränder men är bara dömd för två. Rikspolisstyrelsen har uppskattat att han kostat samhället en miljard kronor – hälften i vad han brunnit, skriver Kvällsposten.

Efter att ha suttit två tredjedelar av sitt åttaåriga fängelsestraff för mordrand blev han frigiven den 26 april. Då hade frigivningen redan skjutits upp efter att han ska ha misskött sig 17 gånger under fängelsetiden.

Han dömdes för ett brandattentat mot ett hyreshus i Ystad som skedde i december 2010. Efter någon minut brann hela fastigheten och 17 hyresgäster fick fly för sina liv. Anledningen till att Ulf Borgström får ersättning är för att han satt 16 dagar frihetsberövad misstänkt för grov mordbrand i Löderup.

Där lades förundersökningen ner i maj samma år och därför krävdes ersättning för lidande på 35 000 kronor. Ersättningen blev till slut 28 654 kronor efter beslut från justitiekanslern, skriver Aftonbladet.

Ulf Borgström dömdes för sammanlagt tre bränder men hans namn har figurerat i samband med över 100 bränder.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.