Statistiken är preliminär och handlar om alla händelser som anmälts som brott hos svenska myndigheter under förra året.
1 av 5
Statistiken är preliminär och handlar om alla händelser som anmälts som brott hos svenska myndigheter under förra året. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Statistiken visar till exempel att det förra året anmäldes 275 000 brott mot person. Det är 17 500 fler sådana brott jämfört med 2015, en ökning på sju procent.
2 av 5
Statistiken visar till exempel att det förra året anmäldes 275 000 brott mot person. Det är 17 500 fler sådana brott jämfört med 2015, en ökning på sju procent. - Foto: TT
När det gäller antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade de med 20 procent – till 10 500 brott. Där handlade det totalt om 1760 fler anmälningar.
3 av 5
När det gäller antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade de med 20 procent – till 10 500 brott. Där handlade det totalt om 1760 fler anmälningar. - Foto: TT Nyhetsbyrån
En förklaring till ökningen tror Nina Forselius på Brå kan vara att det i medierna har rapporterats mycket om just sexuella ofredanden på till exempel musikfestivaler.
4 av 5
En förklaring till ökningen tror Nina Forselius på Brå kan vara att det i medierna har rapporterats mycket om just sexuella ofredanden på till exempel musikfestivaler. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Samt att fler poliser funnits på plats.
5 av 5
Samt att fler poliser funnits på plats. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Så mycket ökade antalet anmälda sexuella ofredanden under förra året

Idag går Brottsförebyggande rådet ut med statistik över anmälda brott under 2016.


Statistiken som kommit ut är preliminär och handlar om alla händelser som anmälts som brott hos myndigheter som polisen, åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten under förra året.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den visar till exempel att det förra året anmäldes 275 000 brott mot person. Det är 17 500 fler sådana brott jämfört med 2015, en ökning på sju procent.

Bland annat ökade antalet anmälda fall av misshandel mot barn och ungdomar mellan 0 och 17 år med 14 procent.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Antalet anmälda våldtäkter ökade med 13 procent till 6 560 brott jämfört med 2015.

– Det har gått upp med 735 anmälda brott. 2014 var det en liknande ökning jämfört med 2013, men sedan gick det ner ungefär lika mycket året efter, och nu gick det upp igen med lika mycket. Men det är en ganska liten brottstyp vilket gör att 700 ökade anmälningar ger det här genomslaget på procenten, säger Nina Forselius, statistiker och utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå) till Nyheter24.

De senaste tio åren har de anmälda våldtäkterna ökat. Det kan delvis förklaras genom att en ny lagstiftning om sexualbrott började gälla 2005. Den innebar bland annat att vissa gärningar som tidigare gick under sexuellt utnyttjande började rubriceras som våldtäkt.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

När det gäller antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade de med 20 procent – till 10 500 brott. Där handlade det totalt om 1 760 fler anmälningar.

En förklaring till ökningen tror Nina Forselius kan vara att det i medierna har rapporterats mycket om just sexuella ofredanden på till exempel musikfestivaler, och även att fler poliser funnits på plats.

– Förra året fanns ganska många diskussioner kring de här festivalerna, och det var ju på grund av saker som hade hänt året dessförinnan. Så det är ganska naturligt att det trillar in fler anmälningar när en brottstyp får ett medialt intresse, säger Nina Forselius.

Om man ser på de senaste tio åren har antalet anmälningar om sexuellt ofredande ökat.

– Det gick ner ganska mycket mellan 2014 och 2015, sedan gick det upp ganska mycket igen mellan 2015 och 2016. Men anmälningarna om sexuellt ofredande har i alla fall ett stigande trend, säger Nina Forselius.

Det ska också sägas att bara för att anmälningarna är fler betyder inte det nödvändigtvis att brotten också är det, även om det givetvis kan vara så.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Läs också om en kvinna som blev både misshandlad och sexuellt ofredad på festival.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för att drabbas av brott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.