Enligt experter kan det vara farligt att leka anden i glaset.
1 av 3
Enligt experter kan det vara farligt att leka anden i glaset. - Foto: TT/Giphy
Andreas Österlund är medium och medverkar i Det okända.
2 av 3
Andreas Österlund är medium och medverkar i Det okända. - Foto: Pressbild
Skådespelarna June Lockhard kollar på när Lana Turner och Susan Peters använder ett Ouija-bräde.
3 av 3
Skådespelarna June Lockhard kollar på när Lana Turner och Susan Peters använder ett Ouija-bräde. - Foto: TT

Expert varnar för populära skräckleken: "Kan vara farligt"

Om du har tänkt göra "anden i glaset" under Halloween-helgen finns det en hel del du kanske borde tänka på.


Om du har spelat anden i glaset någon gång vet du att det kan vara riktigt läskigt att se glaset röra sig utan att någon deltagare tycks tippa glaset. Dessutom verkar alla svaren vara rätt.

Att ge sig in i leken är inte en ovanlighet under halloween, men det finns givetvis några saker att tänka på.

– Min personliga tro är att när vi bjuder in andarna så verkar de genom de verktyg som finns. Det som man bör tänka på är att man aldrig vet vem man får svaren av. Det kan vara en ande som inte har gått in i ljuset, berättar Andreas Österlund, medium i tv-programmet "Det okända", för Nyheter24.

Men Adrian Parker, parapsykolog och professor i psykologi vid Göteborgs universitet, är inte lika övertygad.

– Absolut får man ett meddelande – om en försöker tillräckligt länge, men att det handlar om en ande är tveksamt. Det talar till sunt förnuft att det inte är så, säger han till Nyheter24.

Och även bland de troende finns det skepsis inför leken. Enligt mediumet Andreas Österlund finns det bättre sätt att kontakta andar.

– Där råder det delade meningar om det är farligt. Min egna åsikt är att om man vill kontakta andarna är det bättre att göra det genom en seans, meditation eller ett annat spirituellt verktyg där man kan få bekräftat vem man kommunicerar med, säger Andreas Österlund.

Enligt de som tror på andar är det särskilt viktigt att ta farväl av anden innan man avslutar leken. Detta ska ske genom sektionen "Goodbye". Andreas tackar själv alltid andarna för kontakten innan han avslutar seans.

Bildkälla

"Andarna kan stanna kvar"

– Faran med ouija är att man tar vara på budskap av mörkare natur, och glömmer man att säga adjö kan andarna stanna kvar efter spelet.

Om andarna stannar kvar kan det bli en hel del obehagliga upplevelser. Andreas Österlund har själv besökt flera familjer som har utsatts för andeaktiviteter efter att något har spelat anden i glaset.

Kan utlösa en psykos

Adrian Parker, professorn i psykologi som alltså inte är helt övertygad om att det verkligen är andar som talar med oss, håller med om att det kan vara farligt.

Särskilt om man ställer frågor om hur länge man ska leva, eller om någon kommer mörda någon annan, kan det ta fram rädsla och oanade sidor hos deltagarna.

Rädslan och ångesten kan ge en stress som, i teorin, kan utlösa en psykos hos de som redan är benägna.

– Men det kan vissa personer få av vilken överväldigande stressituation som helst. Av att röka hasch eller bara sätta sig i gruppterapi kan utlösa det hos vissa personer. Men vi kan undvika mycket, men kan inte undvika alla stressmoment i livet, säger Adrian Parker och fortsätter:

– Men det är klart att man ska avråda någon som är känslig från att leka anden i glaset.

Professorn: "Man kan inte utesluta att det ibland händer märkliga saker"

Och även om anden i glaset talar mot all forskning och sunt förnuft finns det ju något kittlande med det. Och mediet Andreas Österlund menar att glaset absolut kan röra på sig av sig själv.

– När jag spelade första gången som tonåring blev det flamsigt mellan dem som deltog och folk började själv styra glaset. När det är på riktigt är det påtagligt, då glaset kan röra sig själv. Men det är olika från gång till gång.

Adrian Parker vill heller inte utesluta att det finns andra förklaringar.

– Man ska alltid utgå ifrån att det finns en normal förklaring – ofta läser folk in i svaret och tolkar det som en bekräftelse medan det egentligen bara är en bra gissning. Man ska inte utesluta att det ibland händer det märkliga saker, men det är inte så vanligt, berättar Adrian.

– Då kan förstås inte utesluter att det kan vara någon i gruppen som har en synsk förmåga, men detta är lite långsökt, förklarar Adrian för Nyheter24.

Har du lust att se någon annan ge sig in i leken? Youtubern Felicia Bergström provade i somras och hon blev så rädd att hon, enligt egen utsago, sket ner sig. Vågar du kolla?

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på anden i glaset?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.