Stress över pengar är en fara för hälsan.
Stress över pengar är en fara för hälsan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stress över pengar kan leda till för tidig död

Den som känner sig bekymrad inför räkningarna och oro över oförutsedda utgifter löper dubbelt så stor risk att dö i förtid.


Annan typ av forskning

Under torsdagen berättade Nyheter24 om två separata studier som visar att var tredje man någon gång har fejkat en orgasm.

Den ekonomiska stressen ökar i Sverige, och att oroa sig över oförutsedda utgifter och räkningar fördubblar risken att dö i förtid till följd av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, skriver SVT.

Omkring en sjättedel av de vuxna svenskarna har svårt att klara av utgifter som de inte räknat med, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Dessa löper alltså risk att dö för tidigt. 

– Generellt kan man säga att det är en mer än dubbelt så hög risk att dö i förtid eller drabbas av hjärt-kärlsjukdomar om man tillhör den här gruppen, och det kvarstår också om man justerar för livsstilsfaktorer som alkohol, rökning, utbildningsnivå och att äta frukt och grönt, säger Axel C Carlsson, epidemiolog på Karolinska institutet, till SVT.

Omfattande studie

Genom att studera 4 000 personer i Stockholmsområdet har forskarna på Karolinska institutet kommit fram till resultatet.

Människor som uppgav att de inte skulle klara en oförutsedd utgift på 10 000 kronor inom en vecka definierades i studien som ekonomiskt stressade.

– Ekonomisk stress är en väldigt farlig typ av stress och det är något som påverkar en hela tiden. Det är också något som leder till att man kan bli socialt exkluderad, man kanske inte vill följa med polarna ut och käka middag och då blir det både en skam att säga nej och att man inte träffar sina vänner och får prata om sitt liv i samma utsträckning, säger Axel C Carlsson till SVT.

Kroppens kemi drabbas

Stressen kan även påverka andra delar, så som kroppens kemi, negativt. 

– Det kan ju även påverka blodkärlen i kroppen, hormonerna är också kopplade till stressnivåer och oro, så att man kan få högre nivåer av det kroppsegna stresshormonet kortisol över natten och även i den akuta fasen kan man få den här typen av stresshormoner som vi ska ha vid kamp och flykt, som adrenalin. De ligger också på högre nivåer vid ekonomisk oro och ekonomisk stress, säger Axel C Carlsson, till SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.