Människan uppfattar ord när den sover.
1 av 2
Människan uppfattar ord när den sover. - Foto: Ap
Så ta det lugnt med skitsnacket.
2 av 2
Så ta det lugnt med skitsnacket. - Foto: TT

Snacka inte skit om folk som sover – de kan höra dig

Ny forskning visar att vi hör även när vi inte är vakna.


En studie som gjorts vid ett universitet i Paris visar att vi människor hör och uppfattar ord även när vi sover, skriver SVT.

Så brukar du snacka skit om dina polare när de sover; ja, då kanske du borde sluta med det.

Fick höra djurnamn

Försökspersonerna i studien fick sätta på sig EEG-elektroder och luta sig tillbaka i en bekväm position. Medan de var vakna fick de i uppgift att trycka på en knapp med vänster hand varje gång forskarna sade namnet på ett djur. 

Om forskarna läse namnet på en sak skulle de byta och trycka med höger.

Reagerade likadant 

Efter en stund lät forskarna försökspersonerna somna in. I sovande tillstånd fick de sedan höra namnen på djuren samt sakerna igen. 

Det visade sig att hjärnan reagerade likadant i sovande som vaket tillstånd, även om de inte kunde trycka på knapparna. Något som forskarna kunde se genom att jämföra hjärnvågor. 

– Vi har visat att den sovande hjärnan kan vara mycket mer aktiv än man kan tro, säger Sid Kouider vid universitetet Ecole Normale Supérieure, där studien gjordes i samarbete med forskare från universitetet i Cambridge, uppger SVT, och fortsätter:

– Det här förklarar flera vardagsfenomen, som att vi reagerar mer på att höra vårt namn eller vår alarmklocka medan vi sover, jämfört med andra ljud som är lika höga. 

Intressant att studera vidare

Jonathan Cedernaes, sömnforskare vid Uppsala universitet, uppger att det vore intressant att forska mer på området. 

– Tidigare studier har visat på att redan befintliga minnen kan förstärkas med vissa stimuli – som ljud och dofter – medan en person sover. Här har forskarna visat att det även går att bearbeta ny information under sömnen, säger han till SVT.

Då sömn är viktigt för bland annat minnet och immunfunktionen säger han också att ljud under sömn kan störa dessa funktioner. Han rekommenderar därför inte att ha det för livat när det är dags att sova. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.