Dina framtida barns största fiende?
1 av 3
Dina framtida barns största fiende? - Foto: Anders Wiklund/TT
Ju mer grönt desto mindre barn?
2 av 3
Ju mer grönt desto mindre barn? - Foto: AP/TT Bild
"En vegetarisk diet har en påtaglig effekt på spermakvaliteten"
3 av 3
"En vegetarisk diet har en påtaglig effekt på spermakvaliteten" - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vegetarianers sperma av sämre kvalitet än köttätares

De som i framtiden vill kunna visa upp en knubbig bäbis på släktmiddagar bör kanske beställa in en rejäl flintastek till lunch, enligt en ny studie.


Enligt en flera år lång studie i USA kan nästa generation av vegetarianer vara hotad. Manliga vegetarianer lider enligt studien av sämre spermakvalitet.

– Vi fann att en vegetarisk diet hade en påtaglig effekt på spermakvaliteten, säger studiens ledare Eliza Orzylowska, till RT, och fortsätter:

– De som hade en vegetarisk eller vegansk diet led av mycket lägre spermaproduktion än allätare.

Veganer uppvisade ännu sämre resultat

Vegetarianer hade 30 procent lägre spermakoncentration. Spermans vitalitet var också mycket mindre än allätarnas. Veganer uppvisade ännu sämre resultat.

Barn får försämrad pubertet 

Barn som växer upp med den här typen av diet kan få sämre spermaproduktion när de kommer i puberteten, enligt Orzylowska. 

Än så länge bara teorier

En teori är att phyto-östrogen, som finns i stora mängder i bland annat sojabönor, försämrar spermaproduktion. En annan teori är avsaknad av vitaminen B12 i grönsaker. Den hjälper att bryta ner östrogen, och finns i stora mängder i nötkött och fisk.

Vill man få barn rekommenderar Orzylowska att man undviker en helt vegetarisk diet 74 dagar i sträck innan befruktning, enligt RT.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du börja undvika grönsaksdisken nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.