Är män som gillar stark mat manligare än män som föredrar svagare?

Det beror på hur man mäter. En studie visar nämligen att män med höga halter av testosteron är mer förtjusta i stark mat.


Att det är testosteronhalten som ska avgöra hur mycket "man" en man är tycker inte vi är den ultimata mätmetoden. Det är dock så den här studien skulle kunna uppfattas.

Det är Grenobles universitet som kommit fram till slutsatsen att män med förkärlek till stark mat tenderar att ha högre testosteronhalt än män med något mildare smak, rapporterar Quartz Magazine.

I studien, som publicerades i Physiology & Behavior, fick 114 män frågan om de gillar stark mat. Därefter serverades de potatismos och fick fri tillgång till starka såser.

Forskarna upptäckte att männen med högt testosteronvärde använde mer av såserna, och uttryckte mer uppskattning för styrkan i maten. Höga halter av testosteron har länge kopplats till tävlingsinstinkt. Och visst har man sett det? "Sköna" lirare på restauranger som tävlar i stark mat, typ så här:

Bildkälla 

Det verkar emellertid svårt att dra slutsatser från experimentet. Sambandet kan vara biologiskt, att kryddig mat höjer testosteronhalten i kroppen. Eller normativt, att det anses vara maskulint att trycka i sig saker som bränner, och att så kallade alpha males pressas till att skvätta ordentligt med såsen.

En tredje förklaring skulle kunna vara färgen. Såser är oftast röda, och tidigare studier har visat att män som gillar färgen röd ofta har högre testosteronhalt än män som gillar blå, skriver Quartz.

Alla testosteronstinna personer bör dock inte jubla allt för mycket. Visst, det är den viktigaste av androgenerna, men testosteron kan också leda till håravfall, extrem kroppsbehåring och akne.

Här testar ett gäng danskar lite starka grejer: 


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du stark mat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.