- Foto: TT bild

Forskare har lyckats göra ett kokt ägg löst igen – varför då kanske du undrar?

Så här gör man ett kokt ägg okokt – och därför är det ett fantastiskt framsteg.


Brukar du störa dig på att forskare lägger ner en massa tid och pengar på värdelösa experiment och oanvändbara studier? Då kanske den här nyheten stör dig – åtminstone till en början. Att forskare har kommit på hur man gör ett hårdkokt ägg löst igen kanske inte låter så hett. Men det är faktiskt ett stort framsteg!

När du kokar ett ägg så binds proteinerna i ägget ihop, och fram tills nu så har forskare trott att denna process är omöjligt att göra åt andra hållet. Proteinerna är alltså för evigt ihoptrasslade. Eller?

NEJ! Genom lite karbamid, eller urea som det också heter, och en maskin som snurrar sjukt jäkla fort så har forskarna lyckats trassla upp äggproteinet igen. 

– Det handlar inte direkt om ägget i sig, vi vill mest bara visa hur kraftfull den här maskinen är, säger Gregory Weiss, en av forskarna bakom äggstudien. 

Men okej, visst. Men hur är det här bra då?

Jo, att kunna återanvända proteiner som man trodde vara oanvändbara kan förändra allt! Till exempel kan det göra cancerforskning och cancerbehandlingar mycket billigare och mer tillgängligt, skriver The Independent

COOLT VA?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bra va?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.