Fisar kanske luktar illa men de kan avslöja sjukdomar tror forskare.
1 av 3
Fisar kanske luktar illa men de kan avslöja sjukdomar tror forskare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fisar kan avslöja om du har cancer – tror forskare

Forskarna menar att det kan finnas ett samband mellan kroppens gaser och sjukdomar.


Forskare tror att gaserna i vår kropp kan avslöja om vi är sjuka, till exempel om vi har cancer i tjocktarmen, skriver Daily Mail.

Men det är inte helt enkelt att analysera våra fisar. Nu har dock en forskare, vid namn, Kourosh Kalantar-Zadeh, kommit på två metoder som ska göra det effektivt: Den ena metoden är fekal jäsning och andra metoden innebär att man sväljer en typ av kapslar som ska kunna analysera gaser. 

"Resultaten är häpnadsväckande"

Fekal jäsning innebär att man placerar en klick avföring i en burk och sätter ett lock på. Locket innehåller en sensor som känner av molekylerna från gasen som avges. Och miljön i burken liknar miljön i själva tarmen.

Det Kalantar-Zadeh vill ta reda på med denna typ av metod, är om det finns någon koppling mellan människans hälsa och gaser.

– Ett av proverna är faktiskt från mig själv, och resultaten är häpnadsväckande, säger han. 

Kaplsar som analyserar gaser

Och hans team vid det tekniska institutet i Melbourne, har utvecklat gasavkännande kapslar. Kapslarna kan skicka data inifrån tarmen direkt till mobilen. 

Kalantar-Zadeh tror att de kommer att säljas för cirka 86 kronor. Kapslarna ska sväljas och när de väl är i tarmen kan de mäta koncentrationen av tarmgaser innan de lämnar kroppen. Och med dessa ska man kunna se den eventuella kopplingen mellan kroppens gaser och sjukdomar, skriver Daily Mail

– Vi vet att mikroorganismer i tarmen producerar gaser men vi förstår inte hur de påverkar vår hälsa, säger han och fortsätter:

– Att kunna mäta tarmgaser skulle kunna öka vår kunskap om hur tarmens mikroorganismer kan påverka tarmsjukdomar. 

/
/
/
Fis
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.