En ny "miniistid" verkar vara på väg.
1 av 4
En ny "miniistid" verkar vara på väg. - Foto: Svenska Dagbladet
Det kommer innebära kallare vintrar.
2 av 4
Det kommer innebära kallare vintrar. - Foto: Tomas Oneborg
Detta på grund av att solens aktivitet minskar.
3 av 4
Detta på grund av att solens aktivitet minskar. - Foto: Tomas Oneborg
"Minisistiden" väntas komma mellan 2030 och 2040.
4 av 4
"Minisistiden" väntas komma mellan 2030 och 2040. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX

Forskare: Det kan bli en ny istid om 15 år

Tycker du att det brukar bli kallt om vintern? Vänta bara till 2030.


Forskare på ett brittiskt meteorologinstitut, The Met Office, har genom en ny analysmodell kunnat förutse solens cyklar bättre än tidigare.

Det man upptäckt är att solens aktivitet kan komma att sjunka med 60 procent mellan år 2030 och 2040, skriver The Independent.

Det betyder att jorden kommer att gå in i en "miniistid" om 15 år. Detta för att solens nästa två cykler kommer ha färre solfläckar vilket betyder mindre aktivitet och ökad kyla.


Bildkälla: TT

Vintrarna blir kallare

Sist detta hände var mellan 1645 och 1715, då frös den brittiska floden Themsen till is.

Så en "miniistid" innebär inte is på hela norra halvklotet och mammutar. Men vintrarna kommer att bli betydligt kallare.

De brittiska forskarna är också säkra på sin sak då de uppger att deras analysmetod har en exakthet på 97 procent, skriver The Independent.

Istiden om 15 år påverkar inte den globala uppvärmingen, istiden ses som ett tillfälligt avbrott i att jorden på längre sikt blir varmare.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.