Kaffe får magen att komma igång.
1 av 4
Kaffe får magen att komma igång. - Foto: TT BILD
Något som inte alltid är nice.
2 av 4
Något som inte alltid är nice. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Kaffe är gott.
3 av 4
Kaffe är gott. - Foto: tt bild
Men det kan bli lite för mycket.
4 av 4
Men det kan bli lite för mycket. - Foto: Dan Hansson/Scanpix

Därför blir vi nödiga av att dricka kaffe

Några koppar av det svarta guldet tenderar att få igång magen ordentligt.


Att magen börjar kurra lite, och inte på det hungriga sättet, efter en kaffe eller två är allmänt känt. De flesta forskare är även överens om att kaffe sätter igång matsmältningen. Men varför? Den frågan är inte alls lika självklar, varför magasinet Womens Health nu valt att försöka ta reda på svaret.


Bildkälla

Blir en katalysator

Niket Sonpal, professor i medicin, menar att det är koffeinet som får fart på magen.

– Det är inte helt fastställt, men tanken bygger på att koffein leder till sammandragningar i muskeln som transporterar föda genom tarmkanalen, förklarar Sonpal.

Koffeinet blir en katalysator då kroppen tar emot mat och dryck, något som kallas för "gastrocolic reflex".

– När du äter tänjs magen ut, den skickar signaler till tarmarna och säger: "Hej, något kommer in, så något måste komma ut", fortsätter han.


Bildkälla: TT Bild

Men, har det här verkligen med koffein att göra?

Mjo, det man säkert vet är att massor av neuroner omger tarm- och matsmältningssystemet, vilket gör det extremt känsligt för kemikalier som kan påverka oss känslomässigt. Något som ju koffein, som tros kunna leda till såväl ångest som upphetsning, gör.

– Det är troligtvis inte substansen i sig, utan de många saker som den utlöser i kroppen, säger Murray Orbuch, också han professor i medicin, till Womans Health och fortsätter:

– Det är kroppens elektro-muskulära svar på antingen koffeinet eller mekanismerna som det stimulerar.

Förutom koffeinet så gör syrorna i de bryggda dryckerna att kroppen producerar mer galla. Något som kan få en att behöva springa på toa.

Finns knep

Det går dock att göra besvären med "kaffe-mage" lindrigare. Genom att satsa på kaffebönor som rostats länge och har lägre koffeinhalt, till exempel. Utöver det bör man skippa socker och saker med mycket laktos i, två saker som får magen att komma igång ordentligt.

En annan fiffig sak för dig som vill hålla magen i shack kan ju vara att se över hur mycket kaffe du häller i dig.


Bildkälla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.