1 av 4
- Foto: Ap/TT Bild
2 av 4
3 av 4
- Foto: AP/TT Bild
4 av 4
- Foto: TT Bild

Därför är vissa mer egoistiska än andra

Vetenskapen har svar på allt.


En del personer verkar verkligen vara naturligt taskiga. De gör bara saker för sin egen skull, ser andra som svaga och struntar helt i moraliska regler.

Nu förklarar en ny studie vad som pågår i hjärnan hos dessa ovanligt egoistiska personer, skriver Tech Insider. Forskare från universitetet i ungerska Pécs genomförde en studie med 38 personer och lyckades mäta hjärnaktiviteten hos testpersoner när de tog beslut med möjlighet att vara själviska.

Först fick studiens deltagare svara på frågor gällande regler och principer om förhållanden till andra människor. Sedan fick de spela ett slags tillitsspel, som gick ut på att de fick en liten summa pengar att investera i en annan person (som i själva verket var en dator). De fick sedan tillbaka en liten del av de pengar de investerat i den andra “personen”. I andra rundan av spelet var rollerna omvända. Studiens deltagare fick då en investering och fick välja hur mycket de skulle ge tillbaka till investeraren.

Bildkälla: TT Bild

Forskarna bedömde deltagarnas resultat som “rättvisa” om de gav tillbaka ungefär lika mycket som datorn hade lämnat tillbaka. Alltså – de mer själviska personerna gav tillbaka mindre pengar till investeraren, trots att de fått en rättvis summa själva.

Så vad är det egentligen som händer i hjärnan hos de här personerna? Forskarna upptäckte att deras hjärnor visade på ökad aktivitet i två regioner. Dels i den dorsolaterala prefrontalkortexen – ett område som man tror är inblandad i att undertrycka känslomässig respons. Den andra regionen som var extra aktiv var ett område i hjärnan som utvärderar socialt beteende och samarbete. Detta gör personen i fråga manipulativ och beräknande.

Bildkälla

De som fick höga poäng på det första testet var också de som tjänade mest pengar i test nummer två.

Forskarna menar att framtida studier kommer att behövas för att förstå hur dessa egoister klarar av att kontrollera sina känslor och på vilket sätt hjärnan arbetar för att ta fram ett kallt och beräknande beteende, skriver Tech Insider.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.