Ny forskning.
1 av 3
Ny forskning. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det visar sig att lite smuts är bra.
2 av 3
Det visar sig att lite smuts är bra. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Så undvik bakteriedödande medel.
3 av 3
Så undvik bakteriedödande medel. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Därför är det bra att utsättas för smuts – så ska du städa

Lite smuts kan vara bra.


Man har länge känt till att barn som växer upp på bondgård utvecklar ett bättre skydd mot astma, men bakgrunden till det har varit okänd, skriver Sveriges Radio. Nu ger dock ny forskning i alla fall en del av förklaringen.

Bild: TT

Det är en grupp europeiska forskare som kommit fram till att det handlar om rester av bakterier i dammet på bondgårdar som sätter igång en reaktion i lungorna som bidrar till att skydda mot allergisk astma.

– Den bekräftar sånt som vi redan vet, den bekräftar "hygienhypotesen", och samspelet mellan utvecklingen av mikroorganismer och utvecklingen av allergier men samtidig tillför den en ny pusselbit i och med att man studerar det här specifika enzymet och det har man inte gjort tidigare, säger Eva Sverremark-Ekström, allergiforskare och professor vid Stockholms Universitet, till Sveriges Radio.

Bild: TT

Hon har inte själv medverkat i forskningen men säger att tidigare forskning visat på att det funkar allra bäst om det finns kor i närheten.

– Det starkaste sambanden har man sett där det finns kor, men boskap i störst allmänhet brukar man säga, berättar Sverremark-Ekström för Sveriges Radio.

Bild: TT

Men intressant även för folk som inte bor på landet är att även den så kallade hygienhypotesen bekräftas, alltså att det kan vara nyttigt med lite smuts. Sverremark-Ekström säger att man nog inte ska sluta städa – men däremot kan man undvika bakteriedödande medel.

– Man kanske helt enkelt ska vara lite försiktig med att använda produkter som tar bort alla bakterier och alla virus i alla sammanhang, säger hon till Sveriges Radio.

/
Kor
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.