Genrebild.
Genrebild. - Foto: Pexels.

Här är byn där flickor får penisar i puberteten

En rätt ovanlig by.


I en byn Salinas i Dominikanska Republiken så gör en av 90 barn en naturlig omvandling från att vara flicka till att bli pojke, skriver The Mirror.

Med ett annat namn kallas dessa barn för "guevedoces", vilket kan översättas till "penis vid 12". En medicinsk term för tillståndet är "pseudohermaphrodite". Man brukar säga att det finns tre kön i byn.

– De kallas också för machihembras, som betyder "först kvinna och sedan en man".

I en BBC-dokumentär som heter Countsdown to Life – The Extraordinary Making Of You, har man träffat dessa personer.

En av dessa barn är Johnny som fram till han var 24 år hette Felecitia och saknade penis.

– Jag minns att jag brukade bära röd klänning, säger Johnny i dokumentären enligt Mirror.

Han brukade bära kjol, trots att han inte gillade att klä sig som en tjej.

– När de köpte tjejleksaker till mig så brydde jag aldrig mig att leka med dem. Allt jag ville var att leka med pojkarna.

Man tror att orsaken till detta tillstånd är att det saknas en enzym som hindrar produktionen av av det manliga könshormonet "dihydrotestosteron" i livmodern. Och det gör att man ser ut som en flicka vid födelsen.

Det är inte förrän i puberteten när teosteronet flödar som rösten och könsorganet förändras och man blir erkänd som det manliga könet. Läkaren Michael Mosley säger därför att hans egen pubertet inte kan ha varit lika tuff som Johnnys och de andra barnen.

– Jag hatade att gå igenom puberteten; rösten, det svängande humöret, och att min äldre bror skrattade åt mig. Men jämfört med Johnny, hade jag det lugnt, säger läkaren i BBC:s dokumentär enligt The Mirror.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.