Att få höra att man ska lugna ner sig är inte så kul.
Att få höra att man ska lugna ner sig är inte så kul.

7 meningar du aldrig ska säga till din partner

Att din älskling säger "lugna ner dig" mitt i ett gräl kan få dig att koka. Här är några andra saker du aldrig bör säga till din partner – och vad du ska säga i stället.


1. "Lugna ner dig".

Detta kan vara extremt nedlåtande att få höra mitt under ett gräl. Att säga att din partner ska lugna ner sig är som att säga att partnern är barnslig och att du inte tolererar din partners känslor.

En psykolog föreslår till Huffington Post att man i stället kan säga "Jag vill förstå varför du är upprörd men det är svårt när du skriker".


Bildkälla

2. "Du hjälper aldrig till med barnen".

För par som har barn kan det finnas gånger då du känner att du gör det mesta av jobbet. Det är viktigt att berätta att du vill ha mer hjälp från din partner, men säg det på rätt sätt.

Sätt er ner en stund på söndagen och planera veckans aktiviteter och vem som ska hämta och lämna barnen, skriver Huffington Post.


Bildkälla

3. "Du lyssnar aldrig på mig".

Ordet "aldrig" ska man aldrig använda. Det stänger ute partnern med en känsla av hopplöshet. Ordet "aldrig" öppnar inte direkt för diskussion.

Huffington Post föreslår i stället att vara mer specifik, säg till exempel "när du tittar på telefonen samtidigt som vi pratar känns det som att du inte lyssnar på mig" eller "ibland känns det inte som att du verkligen lyssnar".


Bildkälla

4. "Skitsamma, jag gör det själv".

Att säga "skitsamma" är verkligen ett sätt att dissa din partner. Ett förhållande bygger på att man gör saker tillsammans, så nedvärdera inte din partners förmågor, skriver Huffington Post.

Säg i stället "Jag skulle behöva din hjälp med (ett problem)".


Bildkälla

5. "Jag är inte lycklig... Jag vill göra slut".

Om du vill fortsätta att ha ett förhållande med din partner kommer inte hot om att göra slut hjälpa dig.

Har du inga planer på att göra slut kommer hoten bara att göra ert förhållande svagare. Tänk i stället på vad det är som gör dig olycklig och vad du vill göra åt det, skriver Huffington Post.

Säg i stället "Jag vill förbättra vårt förhållande" och föreslå vad ni ska göra för att nå dit.


Bildkälla

6. "Har du träffat någon annan?"

Du och din partner spenderar mindre tid tillsammans och är sällan intima. Du börjar fundera på om din partner har träffat någon annan.

Trots att du måste ta upp det så bör du inte dra förhastade slutsatser.

Att direkt säga "har du träffat någon annan" visar att du inte litar på din partner och kommer troligen att göra din partner arg, skriver Huffington Post.

I stället för att anklaga kan du försöka att försäkra dig om att det fortfarande är ni. Säg till exempel: "jag vet att det varit annorlunda på sistone, men det är väl fortfarande du och jag?".


Bildkälla

7. "Jag hatar när du gör så".

Även om du stör dig sjukt mycket på att din partner lämnar smutsig tvätt i vardagsrummet eller hur hen verkar mer intresserad av Twitter än att prata med dig så bör du behålla lugnet när du berättar för din partner vad du stör dig på.

Att använda ordet "hatar" är aldrig bra för en relation, skriver Huffington Post.

I stället bör du vända på det och säga att du gillar när det inte ligger saker på vardagsrumsgolvet eller hur skönt det känns att ha din partners fulla uppmärksamhet.


Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sagt någon av de här sakerna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

1 timme sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

1 timme sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

1 timme sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

2 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.