Kallar din chef ofta dig för "geni"?
1 av 2
Kallar din chef ofta dig för "geni"? - Foto: TT
Det är inte så säkert att det är bra.
2 av 2
Det är inte så säkert att det är bra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Till alla chefer – så ska du berömma andra

Det kanske inte alltid är en bra idé att geniförklara någon. Det visar om inte annat ny, svensk, forskning från Karolinska institutet.


Kallar din chef ofta dig för ett geni? Det kanske låter som en kanongrej – men det behöver det nödvändigtvis inte vara. I en ny avhandling från Karolinska institutet, som Sveriges Radio berättar om, konstaterar Alva Appelgren att människor helt enkelt reagerar olika på feedback.

Man använde en magnetkamera för att kolla hjärnaktiviteten hos de som var försökspersoner i undersökningen och fick genomföra en inlärningsuppgift. Vid det ena tillfället fick de höra att "du är smart" när de lyckades och vid det andra fick de höra att "du valde rätt".

– De blev mer osäkra på sin förmåga när det fick feedbacken "du är smart". Sedan rapporterade de att de kände sig mer stressade och var mindre motiverade att fortsätta med uppgiften när de fick höra "du är smart" när vi jämförde det med "du valde rätt", berättar Appelgren, från institutionen för klinisk neurovetenskap, för Sveriges Radio.

TT

Undersökningen gjordes på 20 personer, och det behövs mer forskning för att förstå hur vi reagerar på olika typen av omdömen. Trots det säger Appelgren till Sveriges Radio att hon tycker att det finns en anledning för till exempel chefer eller lärare att tänka till en gång extra innan man ger omdömen om någons personlighet.

– Speciellt när det handlar om kritik säger man inte att någon är en idiot och då kanske man inte heller ska säga att någon är ett geni utan snarare: "Vad var det som jag gjorde som jag gjorde bra och hur kan jag göra något annorlunda så att det blir bättre".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!