Att spela dum på en dejt är nog heller inte så smart.
1 av 2
Att spela dum på en dejt är nog heller inte så smart. - Foto: Svenska Dagbladet/ TT
2 av 2
- Foto: Svenska Dagbladet/ TT

Det finns en typ av kvinnor som män är rädda för – kan du gissa vilken?

Det är inte lätt att vara man, å ena sidan så tycker man om att se framgång hos det andra könet. Men det är också väldigt hotfullt mot allt vad manlighet innebär.


Heterosexuella män säger sig vilja ha en intelligent kvinna, men verkligheten ser lite annorlunda ut. Det är nu fastställt av forskare på tre olika universitet i USA: Universitetet i Buffalo, California Lutheran University och universitetet i Texas, Austin.

Undersökningen som gjordes med 105 antal män uppdelade i två grupper, innefattade dels hur männen hanterade när en kvinna presterade bättre än dem i matte eller engelska.

Resultatet visade att männen blev imponerade och attraherade av en smart kvinna, de visade generellt ett större intresse gentemot de kvinnor som presterat bättre.

Den andra delen av studien bestod i att undersöka om männen kunde se kvinnorna som en potentiell kärlekspartner, men då fick männen plötsligt kalla fötter.

I verklighetstrogna scenarion granskades deltagarnas beteende i sina möten med kvinnorna. Då blev det tydligt att männen distanserade sig från den "överlägsna" kvinnan och tenderade att bedöma henne som mindre attraktiv och undvek att föreslå en date eller visa intresse.

Någon helt säker förklaring finns inte ännu, och studien är för liten för att bekräfta något, men forskarna menar att det troligtvis handlar om föreställningen om maskulinitet, och att männen helt enkelt känner sig kränkta.

Undersökningen kommer publiceras i tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin, senare i november, skriver Independent.

/
/
Man
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.