Det finns en del mat som den här livsmedelsexperten aldrig skulle äta.
1 av 7
Det finns en del mat som den här livsmedelsexperten aldrig skulle äta. - Foto: TT Bild
Som okokta ägg.
2 av 7
Som okokta ägg. - Foto: TT Bild
Opöstariserad mjölk.
3 av 7
Opöstariserad mjölk. - Foto: TT Bild
Lättillagat kött.
4 av 7
Lättillagat kött. - Foto: TT Bild
Förpackad och färdigsköljd sallad.
5 av 7
Förpackad och färdigsköljd sallad. - Foto: TT Bild
Råa groddar.
6 av 7
Råa groddar. - Foto: TT Bild
Råa ostron.
7 av 7
Råa ostron. - Foto: TT Bild

Livsmedelsexperten: De här 6 sakerna skulle jag aldrig äta

Äter du något av detta?


Bill Marler är advokat och har under 20 år jobbat med mål som rör matförgiftning – sammanlagt har han vunnit cirka fyra miljarder kronor i olika fall. I och med det väljer han bort viss mat i sin kost. Han har ju sett vilken risk maten kan utsätta människor för, skriver Business Insider.

Vill du äta som Bill? Då ska du inte äta dessa livsmedel:

1. Okokta ägg

För alla som minns Salmonella-epidemierna under 1980- och 90-talet så är det här en självklarhet menar han. Det är i och för sig mycket mindre risk att bli sjuk av råa ägg i dag, men det är inte värt att chansa menar han.

Bildkälla: TT Bild

2. Lättillagat kött

Han skulle aldrig beställa kött råare än medium-well. Varför? Jo, enligt honom så måste kött stekas i minst 70 grader för att döda E. coli-bakterier och bakterier som kan orsaka Salmonella.

Bildkälla: TT Bild

3. Råa groddar

Under de senaste 20 åren har det varit mer än 30 utbrott av bakterier – främst E. coli-bakterier och Salmonella. Alltså för många bakterier att ta hänsyn till menar Bill, han menar att han aldrig skulle äta groddar.

Bildkälla: TT Bild

4. Färdigskuren och färdigsköljd frukt eller grönsaker

Medan många av oss tycker att det här är riktigt bekvämt avskyr han denna typ av matvaror som pesten. Bill menar att ju fler som har hanterat maten desto är risken att man kan bli sjuk.

Bildkälla: TT Bild

5. Opastöriserade mjölkprodukter och juicer

Bill säger att det är en trend att dricka opöstariserade produkter för att man tror att näringsvärdet är högre. Men väljer man att dricka till exempel rå mjölk så ökas risken för att man smittas av bakterier, virus och parasiter.

Bildkälla: TT Bild

6. Råa ostron

Bill höjer ett varningens finger till alla som gillar att surpla i sig råa ostron. Han har sett fler matförgiftningar orsakat av råa ostron de senaste åren än vad han har sett på 20 år. Anledningen är den globala uppvärmningen. Vattnet är varmare och det skapar mikrobiell tillväxt vilket människor får sig med ostronen.

Bildkälla: TT Bild

/
Mat
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du börja äta som Bill?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.