Tillståndet kallas sexsomni.
1 av 3
Tillståndet kallas sexsomni. - Foto: TT bild
Och är liknande ett sömngångsbeteende.
2 av 3
Och är liknande ett sömngångsbeteende. - Foto: TT
Många använder det som en ursäkt – även om det finns dokumenterat att det är på riktigt. OBS genrebild.
3 av 3
Många använder det som en ursäkt – även om det finns dokumenterat att det är på riktigt. OBS genrebild.

Det här är tillståndet där du har sex i sömnen

Har du hört talas om sexsomni?


Det låter nästan påhittat men det är ett dokumenterat tillstånd där man kan ha sex i sömnen. Tillståndet är en variant av sömngångsbeteende och kallas sexsomni, skriver Metro.

– Typiskt är att man inte har några minnen av det inträffade efteråt, säger professor emiritus inom psykiatri Jerker Hetta till Metro.

Personen ifråga befinner sig i ett tillstånd som kallas somnambulism. Det allra vanligaste är att man gör enkla saker som att gå runt i sitt hem. Men det förekommer att man också gör sexuella handlingar mot sin sängkamrat.

Vad kan man då göra för att undvika detta? Hettas tips är att sova regelbundet och mycket, undvik alkohol – och viktigast av allt läs på. För den som blir antastad går det bra att väcka personen genom tal eller att ruska.

Baksidan av sjukdomen är att den är vanlig i våldtäktsrättegångar. För trettio år sen visste man inte att sjukdomen fanns men nu används den oftare som försvar. Hur gör man då för att avgöra om det är på riktigt?

– Man försöker se om det passar in i ett mönster och då får man lägga pussel. Det är många olika faktorer som spelar in.

Personen kan ha en historia av sexsomni och man kan oftast se tydligt om personen verkligen inte minns händelser.

Nyligen uppdagades ett fall där en gärningsman skyllde på sexsomni för en våldtäkt. Men det verkade vara lögn eftersom mannen mindes och skyllde på alkohol, skriver Metro.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om sexsomni?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.