P-piller ökar ångesten hos kvinnor.
1 av 4
P-piller ökar ångesten hos kvinnor. - Foto: TT bild
Det visar en ny studie.
2 av 4
Det visar en ny studie. - Foto: Jonas Ekströmer / TT
Gjord av svenska forskare.
3 av 4
Gjord av svenska forskare. - Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
4-10 procent av alla kvinnor beräknas må sämre av p-piller.
4 av 4
4-10 procent av alla kvinnor beräknas må sämre av p-piller. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson

Ny studie bekräftar det du misstänkt – du mår sämre av dina p-piller

Nu är det klart. Du kan få mer ångest av p-piller men det finns även en sak som de faktiskt hjälper mot.


Äter du p-piller och mår ofta psykiskt dåligt? Då är du förmodligen inte ensam. Nu kommer den första studien i sitt slag som faktiskt visar att p-piller faktiskt kan ge dig ökat ångest, skriver SVT.

I den nya studien har 202 24-åriga kvinnor undersökts och när det gäller de kvinnor som tog p-piller jämfört med de som fick placebo, så hade de med p-piller ett sämre humör.

– De får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger Inger Sundström Poromaa, en av huvudförfattarna till SVT.

Skillnaden var liten, men den fanns där. 24 procent av de kvinnor som fick äta riktiga p-piller mådde sämre samtidigt som 17 procent av de som åt placebo också mådde dåligt.

Greta Tidholm är en av de 4-10 procent som faktiskt mådde sämre av sina p-piller, rapporterar SVT i en annan artikel. Preventivmedlen gjorde att hon kände sig nedstämd, orolig och ojämn i humöret.

– Jag upplevde att jag var annorlunda, väldigt orolig, nedstämd och stängde in mig. Jag är egentligen glad och social men någonting gjorde att jag ville vara ensam. Jag bråkade mycket med min partner, säger hon till SVT.

En läkare föreslog att hon skulle sluta med p-piller och redan en vecka efter att hon gjort det kände hon en enorm skillnad. Hon mådde mycket bättre och hennes förhållande slutade bli lidande.

Men tydligen kan inte bara p-piller vara dåligt. Om du någon gång känt att de faktiskt hjälpt dig igenom hemsk PMS så slår forskarna nu också fast att det faktiskt stämmer. Så att vara rädd för att äta p-piller eller att kasta bort dem direkt efter det här är inget att rekommendera.

– Vi ser också att det är en stor andel som mår oförändrat eller bättre av sina p-piller, säger Inger Sundström Poromaa, till SVT.

Mår du dåligt av p-piller? Då rekommenderar hon att du tar kontakt med ungdomsmottagningen eller din barnmorska så att du kan testa en annan typ av preventivmedel. Kanske en annan sorts p-piller, en spiral eller hormonfria varianter.


Studien har ännu inte publicerats men SVT har fått ta del av den tidigare än alla andra. Den har gjorts av forskaren från Uppsala Universitet, Umeå Universitet och Karolinska institutet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Mår du dåligt av p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.